HDZ-ova gradonačelnica nezakonito koristila službeni auto, otkrili joj i muljaže s putnim nalozima

Crna kronika 22. ruj 202316:18 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL

Riječ je o Ani Kučić, gradonačelnici Malog Lošinja koju je danas kaznilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Nova je to afera ove HDZ-ovke koju se od ranije već povezuje sa sumnjivom prodajom lokalne škole i nestankom 6,5 milijuna kuna, pokušajem davanja nezakonitog otkaza trudnoj djelatnici koja ju je kritizirala, otezanjem s naplatom preko 20 milijuna kuna gradskih potraživanja od građana i poduzetnika… U nekoliko navrata već se našla i pod lupom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ono ju je danas kaznilo zbog nezakonitog korištenja službenih automobila. Naime, vozila je koristila iako na to nije imala pravo.

Grad: Smjela je koristiti vozilo

Prema očitovanju grada Malog Lošinja Ana Kučić je smjela koristiti vozilo izvan radnog vremena.

“Povjerenstvo nije dobro protumačilo pravila. Ja imam pravo koristiti službeno vozilo kada god je za to bilo potrebe”, navela je u očitovanju.

Međutim, Povjerenstvo je utvrdilo da se službeno vozilo Grada Malog Lošinja može koristiti izvan radnog vremena samo na osnovu naloga, a izvan kruga od 30 kilometara na osnovu putnog naloga. Da provjere kakva je situacija u drugim gradovima analizirali su pravilnike iz njih desetak i niti jedan nije bio poput onog kojeg ima Mali Lošinj.

Za dužnosnike vrijede druga pravila

“Ministarstvo pravosuđa i uprave navelo je da se korištenje vozila za dužnosnike mora urediti posebnim aktom, a ne pravilnikom koji vrijedi za ostale službenike”, ukazano je tijekom postupka.

“Gradonačelnica je doista koristila vozilo 24 sata, odnosno imala ga je na raspolaganju. Zaključili smo da na to nije imala pravo jer to ne proizlazi iz akta Grada Malog Lošinja”, potvrdilo je Povjerenstvo.

Utvrđeno je i da je bilo ozbiljnih problema s putnim nalozima. Naime, za neke periode putni listovi nisu uopće bili ispunjeni, na nekima nije bilo navedeno razdoblje korištenja, neki putni nalozi bili su ispisani na rok od dva mjeseca.

Putni nalozi bez detalja putovanja

U nalozima, uočilo je Povjerenstvo, nedostaju i podaci o kilometraži, nije bila navedena ni svrha putovanja, kao ni mjesta u koja je putovala.

Da je Ana Kučić očito bila svjesna da pravilnik o korištenju službenih vozila Malog Lošinja nije u redu, proizlazi iz završnog navoda njezinog očitovanja Povjerenstvu. Naime, navela je da će pravilnik promijeniti, a prilikom izmjena će se voditi računa da se izbjegnu daljnje dvojbene situacije oko korištenja službenih vozila.

Povjerenstvo joj je izreklo novčanu kaznu od tisuću eura, koju ima mogućnost platiti u pet rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.