Ljetne vrućine iziskuju prilagođenu prehranu obogaćenu namirnicama koje će nam omogućiti dovoljnu količinu vode i energije te potrebne vitamine i minerale koji će nas zaštititi od jakog sunca i UV zračenja. Što jesti tijekom vrućih ljetnih mjeseci te kako zaštititi i pripremiti kožu za ljeto pomoću prehrane, odgovore smo potražili kod stručnjaka.
Iako je većina s radošću dočekala ljeto, visoke ljetne vrućine zahtijevaju i prilagođenu prehranu. Mnogi tijekom ljetnih mjeseci osjećaju ‘teret’ kada jedu tešku i masnu hranu, a već i ptice na granama znaju kako se tijekom toplih dana preporučuje lakša hrana, no što to zapravo znači?
Kakvu hranu jesti po ljetnim vrućinama te kako pomoću prehrane kožu pripremiti za sunce, odgovore smo potražili kod nutricionistica Karmen Matković Melki i dr.sc. Tene Niseteo iz Definicije hrane.
Namirnice bogate vodom i vlaknima
Teška hrana nakon koje osjećamo težinu u želucu, pojačano znojenje te dehidraciju, ne dolazi u obzir. Vrući ljetni dani zahtijevaju posebnu prehranu koja organizmu daje energiju i dovoljnu količinu vode.
Birajte namirnice bogate vodom i vlaknima koje će tijelo puno brže probaviti te nakon kojih ćete se osjećati poletno, a pozitivno će djelovati i na vašu liniju. Sezonsko povrće i voće trebali bi sačinjavati najveći dio svakodnevne prehrane. Lubenice, dinje, breskve, bobičasto voće, šljive i grožđe najbolji su saveznici tijekom ljetnih dana jer sadrže veliku količinu vode, pomažu u reguliranju probave i sadrže vrlo malo kalorija.
Voće možete jesti u neograničenim količinama, kao i povrće koje možete jesti sirovo ili kuhano, a možete ga i dodati u jutarnji shake koji će organizmu dati energiju te potrebne vitamine i minerale. Ne zaboravite u obrok uključiti i zelenu salatu koja sadrži svega 14 kalorija, potiče probavu i bolji rad crijeva, obiluje C vitaminom te vrijednim mikroelementima.
Salatu možete pripremiti i kao cjeloviti obrok. Lagane salate poput onih s povrćem, posnim sirom, kozicama ili tunom odlično su rješenje za ljetni ručak ili večeru.
Ako ste ljubitelj hrane na žlicu, i tijekom ljetnih dana bez grižnje savjesti možete jesti i juhe od sezonskog povrća koje ubrzavaju metabolizam i potiču mršavljenje. Na vašem ljetnom meniju mogu se pronaći tople ili hladne juhe po želji, a naša preporuka je osvježavajuća juha od tikvica, mrkve i krumpira.
Ako ne možete odoljeti slatkome, tijekom ljetnih vrućina možete uživati u voćnom jogurtu ili sladoledu koje možete napraviti i sami. U običan jogurt dodajte narezano voće i malo meda te promiješajte ili izmiksajte po želji. Kada je riječ o sladoledima, birajte one voćne koji su manje zasitni i imaju manje kalorija.
Imate li neodoljivu želju za desertom, pogledajte ovih šest slastica bez šećera koje se lako pripremaju te su idealne za tople ljetne dane, zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti i laganim namirnicama, piše Tportal.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.