Ljubitelji azijske kuhinje dobro znaju što je kineski kupus, jedan od sastojaka koji se nalazi u brojnim azijskim jelima i koji ih odlično upotpunjava. Upravo ova kuhinja poznata je po svojim bogatim okusima, nutritivno vrijednim namirnicama i upotrebi svježih, sezonskih sastojaka.
Jedna od ključnih namirnica u brojnim kineskim i korejskim jelima je kineski kupus, poznat i kao napa kupus.
Osim što se može jesti sirov, blago obrađen, odličan je i u kiseloj varijanti. Spremati se može na razne načine. Međutim, kineski kupus je i odličan za zdravlje zbog brojnih vitamina i minerala koje sadrži.
Što je kineski kupus?
Kineski kupus, službenim nazivom brassica rapa, pekinensis ili chinensis pripada obitelji krstašica, kojoj također pripadaju brokula, kelj i cvjetača.
Prepoznati kineski kupus nije teško jer je u usporedbi s klasičnim kupusom puno dulji. Ima duguljaste svijetlozelene listove s bijelim stabljikama koje se koriste u različitim jelima. Mekan je, nježnog okusa i lako probavljiv, što ga čini pogodnim za osobe osjetljivog želuca. Tako je zapravo i stekao svoju popularnost još u vrijeme Ming dinastije u 14. stoljeću. Ovaj kineski kupus naziva se i napa kupus te se proizvodi u Kini, Koreji i Japanu gdje je vrlo popularno i često jelo.
Međutim, druga vrsta kineskog kupusa malo više liči na celer nego na kupus. To je Bok choy, kineski kupus iz porodice Chniensis. Češće se proizvodi u južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji. Dobro podnosi niske temperature pa se proizvodi i u području sjeverne Europe.
Zdravi sastojci kineskog kupusa
Kineski kupus je niskokaloričan, ima tek oko 20 kcal na 100 grama. Kao i drugo zeleno lisnato povrće je bogat dijetalnim vlaknima, a siromašan masnoćama i natrijem.
Ističe se visokim udjelom flavonoida, vitamina C, vitamina K i beta-karotena (prekursora vitamina A), kao i mineralima poput kalcija, kalija i željeza.
Ovi vitamini i minerali samo su dio razloga zašto biste kineski kupus trebali uvrstiti u svoje jelovnike:
– vitamin K podržava zdravlje kostiju i pomaže u zgrušavanju krvi
– vitamin C je snažan antioksidans koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala te sudjeluje u sintezi kolagena koji je važan za mladenački izgled kože
– beta-karoten smanjuje rizik od očnih bolesti poput degeneracije oka i glaukoma, uz to doprinosi regeneraciji stanica kože
– folna kiselina (vitamin B9) služi za poticanje zdravlja trudnica jer je neophodan za proizvodnju DNK
– kalij regulira krvni tlak održavajući ravnotežu tekućina te podržava rad srca
– kalcij doprinosi jačanju kostiju i zuba
– željezo pomaže u transportiranju kisika u tijelo te sprječava nastanak anemije ili slabokrvnosti
Istraživanja pokazuju da povrće iz obitelji krstašica, uključujući kineski kupus, može smanjiti rizik od nekih vrsta raka zbog prisutnosti glukozinolata, spojeva s antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima.
Također, redovita konzumacija ovog povrća povezana je s poboljšanjem probave i smanjenjem upalnih procesa u tijelu. Uz to kineski kupus je bogat je brasininom, spojem iz porodice križonosnica poput brokule i kelja, koji su povezani s antikancerogenim djelovanjem.
Ovi spojevi podupiru imunološki sustav i pomažu u neutralizaciji karcinogenih tvari.
Kineski kupus je idealna namirnica ako se odlučujete na dijetu i smanjenje kilograma. Sadrži jako malo kalorija i natrija što znači da ne potiče nakupljanje vode. Uz to ima brojne nutrijente te potiče osjećaj sitosti što doprinosi zdravom gubitku kilograma.
Kako koristiti kineski kupus u kuhinji?
Kineski kupus se koristi na razne načine – sirov, fermentiran ili kuhan. U nekim ga receptima možete čak i pržiti no preporučuje se koristiti ga na nižim temperaturama kako bi zadržao što više nutrijenata i vitamina u sebi.
Kineski kupus se može koristiti:
1. Sirov
U svježim salatama s limunovim sokom i maslinovim uljem.
2. Fermentiran
Kao baza za poznati korejski kimchi.
3. Kuhan ili pirjan
U juhama, wok jelima i varivima. Njegov blagi okus čini ga odličnim dodatkom za razna jela, dok njegova tekstura zadržava hrskavost čak i nakon kuhanja.
Recepti s kineskim kupusom
Ako ste u potrazi za receptima s kineskim kupusom, donosimo tri najčešća načina kako ga možete pripremati. Kineski kupus je nježnog okusa i lako ćete ga unositi u razna jela.
1. Salata od kineskog kupusa s orasima i narančom
Sastojci: kineski kupus, naranča, mladi luk, orasi, maslinovo ulje.
Priprema: Nasjeckajte kupus na trakice, dodajte komadiće naranče i prelijte dresingom od ulja i soka naranče. Dodajte tostirane orahe za dodatnu hrskavost.
2. Wok s kineskim kupusom
Sastojci:
– 500 g pilećeg filea
– 1/2 glavice kineskog kupusa narezanog na tanke rezance
– 2 mrkve, narezane na štapiće
– 1 crvena paprika, narezana na trakice
– 1 tikvica, narezana na tanke ploške
– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 1 žličica naribanog svježeg đumbira
– 3 žlice soja umaka
– 1 žličica sezamovog ulja (ili suncokretovog)
– ulje za prženje (po mogućnosti ulje kikirija ili drugo biljno ulje)
– kineski rezanci (oko 200 grama ovisno o broju obroka), kuhani prema uputama na pakiranju
– prstohvat šećera, sol i papar prema ukusu
– tostirani sezam ili mladi luk za posipanje
Priprema:
1. Mariniranje mesa
Narežite pileći file na tanke trakice i marinirajte ga 20-ak minuta u soja umaku, sezamovom ulju, i prstohvatu šećera.
2. Priprema povrća
Očistite i narežite sve povrće. Kupus narežite na tanke trakice, a ostalo povrće na slične komade za ravnomjerno kuhanje.
3. Prženje mesa
Na zagrijanom ulju u woku ili velikoj tavi kratko popržite mariniranu piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite meso i ostavite sa strane.
4. Prženje povrća
U istu tavu dodajte malo ulja i najprije popržite đumbir i češnjak da zamirišu. Zatim dodajte mrkvu i papriku, pa nakon par minuta tikvice i kineski kupus. Povrće pržite na jakoj vatri uz stalno miješanje do 10 minuta ako želite da sve povrće i dalje ima svoju teksturu i da obrok bude sličan originalnom woku. Ako imate wok tavu, ovaj dio pripreme traje do pet minuta.
5. Završni koraci
Vratite meso u tavu i dodajte kuhane rezance. Sve dobro promiješajte, dodajte još soja umaka po ukusu i kuhajte kratko dok se okusi ne povežu, ne duže od 10 minuta kako se svi sastojci ne bi raspali.
6. Posluživanje
Poslužite toplo i, po želji, pospite tostiranim sezamom ili mladim lukom.
3. Pirjani kineski kupus s češnjakom i sojom
Sastojci: kineski kupus, češnjak, soja sos, sezamovo ulje
Priprema: Kupus narežite na trakice i pirjajte na češnjaku. Dodajte soja sos i sezamovo ulje te poslužite uz rižu.
Kako napraviti kimchi – korejsku deliciju?
Ako poželite napraviti najpoznatiju korejsku deliciju od kineskog kupusa, donosimo detaljan recept za izradu kimchija.
Sastojci:
– 2 kineska kupusa
– 2 mrkve, naribane
– 10 cm daikona (kineske rotkve), naribane
– 2 mlada luka, narezana
– 1 šalica vode
– 2/3 šalice ribljeg umaka
– 4 češnja češnjaka
– 5 cm svježeg đumbira
– 1 srednji luk
– 2 šalice gochugaru (korejski mljeveni čili)
Upute:
Ovako se priprema kimchi.
1. Priprema kupusa
Kineski kupus operite, prepolovite i narežite na trake. Posolite svaki sloj kupusa i ostavite da odstoji oko sat vremena kako bi pustio vodu. Isperite ga temeljito i ocijedite.
2. Priprema paste
U blender stavite vodu, riblji umak, češnjak, đumbir i luk. Izradite pastu. Dodajte gochugaru i dobro izmiješajte. U smjesu umiješajte ribani daikon, mrkvu i mladi luk.
3. Miješanje
Smjesu začina utrljajte u svaki komad kupusa. Pazite da sve bude ravnomjerno prekriveno pastom.
4. Fermentacija
Kupus složite u hermetički zatvorene posude, pritiskujući slojeve da izbacite zrak. Posude držite na sobnoj temperaturi od tri do pet dana. Kada primijetite mjehuriće u tekućini, kimchi je spreman za čuvanje u hladnjaku.
5. Odležavanje
Kimchi postaje ukusniji s vremenom. Početni okus možete probati već nakon nekoliko dana, ali najbolje rezultate postiže nakon dva do tri tjedna.
6. Napomena
Kimchi možete koristiti kao prilog, dodatak juhama, wok jelima ili čak sendvičima. Ovo jelo je bogato probioticima i vitaminima te izuzetno korisno za probavu i imunitet.
Kineski kupus nije samo izvor zdravlja, već i kulinarska inspiracija. Lako se uklapa u svakodnevnu prehranu, doprinosi raznovrsnosti obroka. Idealan je izbor za sve one koji žele zdravu prehranu s bogatstvom okusa.
(VIDEO) Kako napraviti kimchi kod kuće?
A za one koji više vole gledati recepte, nego ih čitati, imamo i video:
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
#related-news_3
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!