Krumpir je jedna od najpopularnijih namirnica ponajviše stoga što ima raznoliku upotrebu. Ovo povrće ima poprilično dug životni vijek, osobito ako ga pravilno čuvate.
Krumpir treba držati na hladnom i suhom mjestu, kao u ormariću ostave, u papirnatoj vrećici ili kartonskoj kutiji. Važno je krumpir držati na hladnom kako bi se spriječila pojava zelenih mrlja ili klijanje.
Četiri su savjeta kojih biste se trebali pridržavato ako želite da vam krumpir potraje mjesecima.
Sklonite krumpir sa sunca
Ne čuvajte krumpir na otvorenom na radnoj površini. Držite ga u ladici, košari, u ormaru, u papirnatoj vrećici – negdje gdje je mračno i trebao bi dlje trajati.
Prozirna plastična vrećica nije najbolja opcija za čuvanje krumpira.
Moraju imati protok zraka
Bez obzira na to držite li krumpir u papirnatoj vrećici ili u košari, pobrinite se da ima dovoljno protoka zraka. Ispuštat će ugljični dioksid i vodu u obliku pare, pa stvari mogu postati previše vlažne.
Nemojte ih držati s lukom
Iako vam se to čini zgodno, nemojte držati krumpir i luk zajedno jer to može potaknuti klijanje. Isto vrijedi i za avokad, banane i jabuke.
Izbjegavajte topla mjesta
Ako držite krumpir u kuhinju, ne biste ga trebali staviti u blizini pećnice, ispod sudopera ili na frižider. Ako ostavite krumpir na toplo mjesto, prije će proklijati.
Ako primijetite plijesan, crne mrlje ili mekane dijelove na krumpiru, to su znakovi da više nije dobar i da biste ga trebali baciti, piše MSN.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare