Šest razloga zašto biste trebali češće piti kefir

Lifestyle 29. pro 202417:11 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Kefir je napitak od fermentiranog mlijeka i pripada kategoriji takozvane superhrane jer obiluje vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima. Od davnina se smatra vrijednim dodatkom prehrani jer sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusprodukte bakterija), čime poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.

Kefir je superhrana jer sadrži:

Kalcij

– Magnezij

– Proteine

– Riboflavin (vitamin B2)

– Vitamin B12

– Vitamin D

Osim toga, kefir i:

1. Podupire zdravlje crijeva

Naš probavni sustav dom je bogatom svijetu mikroorganizama poput bakterija, gljivica i virusa

Neki su štetni, dok drugi pomažu probavi i stvaraju korisne tvari.

Kada se loše bakterije nekontrolirano razmnože, narušava se ravnoteža mikrobioma, što može uzrokovati:

– bolove u trbuhu

– nadutost

– zatvor

proljev

– plinove

Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih spojeva.

Konzumacija hrane bogate probioticima i postbioticima, poput kefira, doprinosi povećanju dobrih bakterija u crijevima.

One kontroliraju štetne bakterije i podržavaju zdravlje crijeva.

Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kefira pozitivno utječe na mikrobiom, smanjujući simptome upalnih bolesti crijeva i kroničnog zatvora, piše Best Life Online.

2. Jača kosti

Jake kosti ključne su za aktivan život, posebno kako starimo i gubimo koštanu masu.

Kefir sadrži važne hranjive tvari za izgradnju i regeneraciju kostiju:

– Kalcij: Osnovni mineral za čvrstoću kostiju, koji tijelo ne može samo proizvesti.

– Vitamin D: Neophodan za apsorpciju kalcija.

– Fosfor: Mineral koji zajedno s kalcijem doprinosi izgradnji kostiju.

– Magnezij: Jača strukturu kostiju.

– Vitamin K: Nalazi se u kefiru od punomasnog mlijeka i sudjeluje u procesima povezanima s kostima.

3. Suzbija loše bakterije

Kefir se bori protiv patogenih bakterija poput E. coli i salmonele.

U laboratorijskim studijama pokazao se jednako učinkovitim kao antibiotici.

Osim što uništava štetne mikroorganizme u crijevima, kefir pomaže u zaštiti zuba od bakterija koje uzrokuju karijes.

Jedna stomatološka studija pokazala je da je kefir jednako učinkovit kao i fluor u smanjenju rizika od karijesa.

4. Održava mišiće zdravima

Proteini u kefiru pomažu u izgradnji i obnovi mišića.

Iako sadrži manje proteina od grčkog jogurta, kefir ih ima više nego jedno jaje.

Također je bogat magnezijem, važnim za funkciju mišića, i fosforom, koji podržava rast i regeneraciju tkiva.

5. Pomaže u kontroli šećera u krvi

Za osobe s dijabetesom tipa 2, kefir može biti koristan dio prehrane jer pomaže u održavanju stabilne razine glukoze.

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija pola litre kefira dnevno doprinosi boljoj kontroli razine šećera u krvi.

6. Ublažava stres

Kefir može pomoći u stresnim situacijama, kako pokazuju znanstvena istraživanja.

Probiotički napitak mijenja sastav crijevnih bakterija, povećavajući broj onih koje proizvode gama-aminomaslačnu kiselinu (GABA).

Ova aminokiselina smiruje mozak i pomaže u opuštanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!