Kefir je napitak od fermentiranog mlijeka i pripada kategoriji takozvane superhrane jer obiluje vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima. Od davnina se smatra vrijednim dodatkom prehrani jer sadrži probiotike (dobre bakterije) i postbiotike (nusprodukte bakterija), čime poboljšava zdravlje crijeva i pruža niz drugih zdravstvenih prednosti.
Kefir je superhrana jer sadrži:
- Kalcij
- Magnezij
- Proteine
- Riboflavin (vitamin B2)
- Vitamin B12
- Vitamin D
Osim toga, kefir i:
1. Podupire zdravlje crijeva
Naš probavni sustav dom je bogatom svijetu mikroorganizama poput bakterija, gljivica i virusa
Neki su štetni, dok drugi pomažu probavi i stvaraju korisne tvari.
Kada se loše bakterije nekontrolirano razmnože, narušava se ravnoteža mikrobioma, što može uzrokovati:
- bolove u trbuhu
- nadutost
- zatvor
- proljev
- plinove
Kefir sadrži oko 12 aktivnih probiotičkih spojeva.
Konzumacija hrane bogate probioticima i postbioticima, poput kefira, doprinosi povećanju dobrih bakterija u crijevima.
One kontroliraju štetne bakterije i podržavaju zdravlje crijeva.
Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija kefira pozitivno utječe na mikrobiom, smanjujući simptome upalnih bolesti crijeva i kroničnog zatvora, piše Best Life Online.
2. Jača kosti
Jake kosti ključne su za aktivan život, posebno kako starimo i gubimo koštanu masu.
Kefir sadrži važne hranjive tvari za izgradnju i regeneraciju kostiju:
- Kalcij: Osnovni mineral za čvrstoću kostiju, koji tijelo ne može samo proizvesti.
- Vitamin D: Neophodan za apsorpciju kalcija.
- Fosfor: Mineral koji zajedno s kalcijem doprinosi izgradnji kostiju.
- Magnezij: Jača strukturu kostiju.
- Vitamin K: Nalazi se u kefiru od punomasnog mlijeka i sudjeluje u procesima povezanima s kostima.
3. Suzbija loše bakterije
Kefir se bori protiv patogenih bakterija poput E. coli i salmonele.
U laboratorijskim studijama pokazao se jednako učinkovitim kao antibiotici.
Osim što uništava štetne mikroorganizme u crijevima, kefir pomaže u zaštiti zuba od bakterija koje uzrokuju karijes.
Jedna stomatološka studija pokazala je da je kefir jednako učinkovit kao i fluor u smanjenju rizika od karijesa.
4. Održava mišiće zdravima
Proteini u kefiru pomažu u izgradnji i obnovi mišića.
Iako sadrži manje proteina od grčkog jogurta, kefir ih ima više nego jedno jaje.
Također je bogat magnezijem, važnim za funkciju mišića, i fosforom, koji podržava rast i regeneraciju tkiva.
5. Pomaže u kontroli šećera u krvi
Za osobe s dijabetesom tipa 2, kefir može biti koristan dio prehrane jer pomaže u održavanju stabilne razine glukoze.
Jedno istraživanje pokazalo je da konzumacija pola litre kefira dnevno doprinosi boljoj kontroli razine šećera u krvi.
6. Ublažava stres
Kefir može pomoći u stresnim situacijama, kako pokazuju znanstvena istraživanja.
Probiotički napitak mijenja sastav crijevnih bakterija, povećavajući broj onih koje proizvode gama-aminomaslačnu kiselinu (GABA).
Ova aminokiselina smiruje mozak i pomaže u opuštanju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare