Aluloza je vrsta šećera koja je prvi put identificirana u listovima pšenice 1940-ih godina. Od tada je ostala rijetko korištena i slabo istražena.
Tako je bilo sve do devedesetih, kada je Ken Izumori, profesor na Fakultetu za poljoprivredu Sveučilišta Kagawa u Japanu, u tlu otkrio mikroorganizam koji pomoću enzima pretvara fruktozu u alulozu, piše Deutsche Welle.
Nakon još dva do tri desetljeća istraživanja, aluloza je stekla sve veću popularnost kao zaslađivač ili alternativa šećeru u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, gdje je odobrena za komercijalnu upotrebu.
Aluloza (poznata i kao D-aluloza ili D-psikoza) smatra se rijetkom jer se u malim količinama nalazi u smokvama, grožđicama, kiviju, pšenici, javorovom sirupu i melasi.
Procjenjuje se da ima oko 70% slatkoće običnog šećera (saharoze), ali sadrži samo 10% njegovih kalorija. Čak se reklamira kao proizvod bez kalorija, koristan za kontrolu tjelesne težine i pogodan za osobe s dijabetesom tipa 2.
Je li aluloza zaslađivač bez kalorija?
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je uporabu aluloze u prehrambenim proizvodima kao „općenito prepoznatu kao sigurnu“.
Međutim, Europska unija, Kanada i druge zemlje smatraju alulozu novom tvari čiju sigurnost još nije moguće bezuvjetno potvrditi. Zbog toga znanstvenici nastavljaju istraživati njezine učinke na ljudsko tijelo.
Nedavna istraživanja pokazuju da tijelo apsorbira alulozu, ali je ne „metabolizira“, što znači da ona uistinu može biti bez glukoze i kalorija.
Drugim riječima, tijelo ne prepoznaje da aluloza sadrži energiju u obliku kalorija te većinu izlučuje.
To može učiniti alulozu korisnom za ljude koji žele smršavjeti, ali i dalje uživati u nečemu slatkom. Iz istog razloga, aluloza je pogodna i za one na keto dijeti, koja uključuje minimalan unos ugljikohidrata (šećer je ugljikohidrat).
Također, postoje dokazi da aluloza, za razliku od šećera, ne uzrokuje karijes.
Kako se aluloza uspoređuje sa šećerom?
Postoje tvrdnje da aluloza ne podiže razinu šećera u krvi.
Glikemijski indeks (GI) mjeri koliko brzo određena hrana povisuje razinu glukoze u krvi.
– Čisti šećer ima GI 65 na skali od 0 do 100.
– Bijeli kruh ima GI 100 – sporo se probavlja, ali značajno povisuje glukozu u krvi.
– Aluloza, s druge strane, ne povećava razinu glukoze u krvi.
Je li pogodna za osobe s rizikom od dijabetesa tipa 2?
Budući da – čini se – ne utječe na razinu glukoze i inzulina u krvi, aluloza bi mogla biti idealna alternativa šećeru za osobe s dijabetesom tipa 2 ili one koji su u rizičnoj skupini.
Studije su pokazale da ni visoke doze aluloze ne uzrokuju fluktuacije razine glukoze kod osoba s dijabetesom niti kod zdravih osoba.
Neka istraživanja otkrila su da konzumacija aluloze smanjuje razinu glukoze i inzulina nakon obroka, kao i njihove oscilacije u krvi. Ovo bi mogla biti dobra vijest za osobe s dijabetesom, kod kojih regulacija šećera u krvi nije učinkovita.
Međutim, potrebno je više dokaza iz većih kliničkih studija kako bi se potvrdilo da aluloza ima povoljne učinke za osobe s dijabetesom.
Prirodno ne znači uvijek zdravo
Aluloza nema snažan naknadni okus, što je čini korisnim zaslađivačem za komercijalne proizvode poput čokolade.
„Smanjili smo kalorije (u našoj čokoladi) za do 40% zamjenjujući šećer nečim što je gotovo bez kalorija“, rekla je Michelle Otten, osnivačica tvrtke GOALZ, koja koristi isključivo alulozu za zaslađivanje svojih proizvoda.
Otten je rekla da su tražili „nešto prirodno, a ne što je stvoreno u laboratoriju manipulacijom molekula“. Ipak, etiketa „prirodno i zdravo“ može biti varljiva.
Primjerice, postoje indikacije da veće količine aluloze mogu uzrokovati probavne smetnje, proljev, nadutost ili plinove.
Bijeli šećer također je prirodan, kao i aluloza. Dobiva se iz šećerne repe ili šećerne trske. Zapravo, moguće je napraviti alulozu iz fruktoze (voćnog šećera) promjenom njezina kemijskog oblika pomoću enzima.
Popis zdravstvenih problema povezanih s konzumacijom šećera dugačak je – dijabetes, bolesti srca, depresija, karijes, loša koža, pa čak i rak. Dakle, prirodno ne znači uvijek i zdravo.
Zaključak
Što se tiče aluloze kao alternativnog zaslađivača, mnogi regulatori tvrde da nije štetna za konzumaciju, posebno u usporedbi sa šećerom. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li aluloza povoljne učinke na zdravlje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!