'Filozofski fakultet je u stanju pravnog kaosa'

Vijesti 07. stu 201608:47 > 08:58
N1

Danas u 13 sati održat će se izvanredna sjednica Senata Sveučilišta zbog situacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Podsjećamo, na prošloj je izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta, dekan Vlatko Previšić razriješen s dužnosti. Gosti Novog dana bili su su Hrvoje Tutek, član fakultetskog vijeća te predstavnik studenata FFZG-a Emirat Asipi.

Ponovljeni izbori za Studentski zbor održat će se 22. i 23. studenog. Je li to naznaka sređivanje stanja na Filozofskom?

”Pod ovim uvjetima nije jer na početku su nametnuli komisiju za provedbu izbora i žalbeno vijeće Senata, a nisu dali da Fakultetsko vijeće odlučuje o sudbini fakulteta. Niti jedan student neće biti u odborima za izbore”, rekao je Asipi.

Funkcionira li Fakultetsko vijeće?

”Od svih tijela Fakultetsko vijeće je bilo jedino koje je funkcioniralo legalno i u okviru statuta i zakona. Problem s Fakultetskim vijećem je problem s vanjskim uzurpacijama. Vijeće se ne održava, fakultet je u stanju pravnog kaosa. To se odražava na čitav niz problema koji se tiču i ugovora o radu i projekata. Osnovni problem je nastao kad je nelegalno Senat rasputio konstitutivni dio Fakultetskog vijeća”, rekao je Tutek.

Kako to da nitko nije snosio odgovornost?

To je odraz širih problema u društvu. Sad se čeka odluka o upravnom nadzoru koju treba Ministarstvo provesti. Poslana je požurnica koja je ignorirana. Umjesto da Ministarstvo odigra ulogu izvršnog autoriteta i postavi stvar u legalne okvire, ta se odluka razvlači.

Čestitali ste rektoru Borasu skori odlazak u mirovinu…

”Nismo mi ljuti na Borasa nego na nepoštivanje zakona. On kad navrši 65 godina Fakultet mu treba produžiti madnat, a nema Fakultetskog vijeća. On ako nije profesor ne može biti ni rektor”, kazao je Asipi

Koliko je važan sada studentski aktivizam, uključenost u rad Fakulteta?

”To je naša budućnost. Mi plaćamo, studiramo. Mi želimo da se poštuje red, nije to neki aktivizam. Branimo zakon i statut”.

Kakva je komunikacija s rekotorom? Osjetite li neki mobbing na način da ste vi koji ukazujete na te probleme, na neki način kažnjeni?

”Dosadašnja komunikacija s v.d.-om dekana je bila intenzivna, ali je bila neproduktivna. Bio je čitav niz sastanaka i apela. Bila su razna pisma i sastanci studentskih predstavnika, ali v.d. je dosta čvrsto inzistirao da ono što Senat odluči – to je zakon, a nije zakon ‘zakon’. U tom smislu stvari se nisu pomaknule. Što se tiče pritisaka dovoljno je da sveučilištna tijela inzistiraju da se Vijeće odvija u nelegalnim okvirima”, kazao je Tutek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.