Alvarez je u Ramljakovom timu, zasad

Vijesti 10. tra 201706:52 > 15:49
N1

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljak je imenovan za izvanrednog povjerenika za Agrokor, sukladno odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku

U Banskim dvorima je nakon imenovanja Ramljaka održan sastanak predstavnika Vlade s dobavljačima, a zatim i s predstavnicima šest velikih banaka, najvećih vjerovnika, odnosno onih koji namjeravaju ponovo kreditirati Agrokor s nužnim sredstvima za nastavak poslovanja. Tek nakon tog sastanka Ramljak je bio slobodan uputiti se prema svom novom radnom mjestu u Ciboninom tornju.

Tijek događaja pratimo iz minute u minutu:

15:45 Javnosti se obratio Ante Ramljak, nakon što je, kako kaže, preuzeo upravljanje kompanijom. Više pročitajte OVDJE.

14:40 Ministrica gospodarstva Martina Dalić i Vladin povjerenik Ante Ramljak stigli su u Agrokor na primopredaju. Izjave se očekuju nakon sastanka s aktualnim predstavnicima uprave.

14:00 Reporter N1 Ivan Hrstić javlja da Antonio Alvarez III iz kuće za restrukturiranja Alvarez&Marsal ima želju dočekati Vladinog povjerenika za Agrokor i uručiti mu dokumentaciju o poslovanju koncerna, koju je prikupio njegov tim. Napravili su mnoštvo analiza sa sugestijama što treba napraviti i to planiraju dati Ramljaku na raspolaganje. Kako Ramljak ima pravo odabrati savjetnika za restrukturiranje, a banke na tom mjestu žele Alvareza, moguće je da je i to razlog njegovog dočekivanja Vladinog povjerenika.

13:15 “On je ozbiljan, kompetentan, odgovoran i hrabar. Točka.”, kaže Borislav Škegro o Anti Ramljaku. Više o njegovoj reakciji čitajte OVDJE.

12:55 “Izbor povjerenika govori o jednom kontinuitetu HDZ-ove politike još iz vremena pretvorbe gdje možmo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor ministra Borislava Škegre i mi tim izborom nismo sretni”, poručio je u ime SDP-a Siniša Hajdaš Dončić na konferenciji za medije na Ibelrovu trgu u sjedištu stranke. O tome čitajte OVDJE.

12:30 Neslužbeno se doznaje da bi banke tijekom mjeseca trebale dati ukupno 700 milijuna eura.

11:50 Nakon sastanka s premijerom u Banskim dvorima, u ime dobavljača javnosti se na konferenciji za medije obratila Marica Vidaković iz Kraša koja se požalila na nedostatak komunikacije i izostanak relevantnog sugovornika što je popravljeno zakonskom legislativom. “Želim povjereniku da se što prije uhvati posla, poručila je i dodala da će dnevno komunicirati s Ramljakom kako bi se priorietno rješavalo probleme dobavljača”. Više pročitajte OVDJE.

N1

11:30 Aranžman koji su potpisali banke i Agrokor više ne vrijedi, pravno je ništetan jer se sada postupa po drugom modelu – zakonu, doznaje N1.

Više čitajte OVDJE.

Odblokiran Agrokor

11:20 Agrokor je deblokiran, potvrđeno je iz Fine. Odblokirani su i Konzum, Belje, Ledo, Tisak, Jamnica, Vupik…

11:00 Oglasio se HNS: „Očekujem od povjerenika odlučnost, brzinu, znanje i rezultat – sve ono što ova Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca. Izgubljena tri mjeseca su dovela do ovako katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljnih problema kod dobavljača u sustavu Agrokora. I očekujem, naravno, dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć“, rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

Pred Ramoljakov najveći izazov

10:50 Predsjednik Hrvatske gospodarske komore HGK) Luka Burilović pozdravio je odluku o izboru povjerenika za Agrokor, napominjući kako je pred njim najveći gospodarski izazov u novijoj hrvatskoj povijesti.

10:28 Na Trgovački sud stiglo je Vladino rješenje o imenovanju izvanrednog povjerenika za Agrokor, čime je pokrenut postupak izvanredne uprave. Sud je objavio da se zabranjuje vođenje parničnih, ovršnih i upravnih postupaka protiv Agrokora i svih povezanih društava. Nadležna sutkinja je Nevenka Siladi Rstić. Više pročitajte OVDJE.

10:10 Na Zagrebačkoj burzi i na početku ovoga tjedna u fokusu investitora bit će vijesti vezane uz Agrokor, nakon što je jutros Vlada za izvanrednog povjerenika u tom koncernu predložila Antu Ramljaka, a očekuje se oprezno trgovanje nakon oštrog pada Crobexa četiri tjedna zaredom. Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 rast.

‘Ramljak – dobar izbor’

10:08 Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) održat će sjednicu u 12 sati, u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava s dnevnim redom: Rad Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti; Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku; Nacionalni program reformi; Poteškoće u primjeni Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

9:50 Pri dolasku u Vladu na sastanak dobavljača s Plenkovićem i Ramljakom, predstavnica Kraša Marica Vidaković je rekla da je Ramljak dobar izbor. Slično je reagirao i Emil Tedeschi iz Atlantica: “Svaki izbor koji odabere Vlada moramo vjerovati da je pravi izbor.”. Pohvalio je i lex Agrokor, jer stavlja dobavljače ispred banaka, o čemu možete čitati OVDJE.

9:32 Plenković je, odgovarajući na pitanje o imovini Agrokora u inozemstvu te izjavama srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, kazao kako privatno vlasništvo štite i Ustav RH, ali i ustav Republike Srbije. Naveo je i da će se danas deblokirati tvrtke unutar Agrokora. Budući da se spominjao iznos od 150 milijuna eura za početak, povjerenik Ramljak je upitan hoće li to biti dovoljno.

“Ako taj iznos dogovorimo, vjerujemo da za početak hoće, zajedno s dnevnom likvidnosti i priljevom novca”, rekao je Ramljak.

Više pročitajte OVDJE.

9:20 Javnosti se obraćaju premijer Plenković i povjerenik Ramljak:

“Pred nama je zahtjevan i težak zadatak. Nama je bitka za Agrokora bitka za zaposlenike, dobavljače, vjerovnike… Bitka da se ovo ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske pa i šire regije”, kazao je Ramljak.

Više donosimo na OVOM LINKU.

N1

9:02 Moguće je da će Antonio Alvarez III biti savjetnik Ante Ramljaka u restrukturiranju Agrokora, s obzirom na njegova iskustva s velikim sustavima, navodi reporter N1 Ivan Hrstić.

Biografiju vladinog izvanrednog povjerenika možete pročitati u sljedećem PDF-u.

9:00 U Banskim dvorima će se uskoro održati konferencija za medije, na kojoj se očekuje izjava premijera Plenkovića, a vjerojatno je i da će na njoj govoriti i Ramljak, iako nije viđen da ulazi u zgradu Vlade.

8:55 “G. Ramljak je sudjelovao u nekoliko Vlada, pa i SDP-ovih, ali iz reda trećeg ešalona”, kazala je za N1 bivša premijerka Jadranka Kosor. “On jest vezan za politiku. Moja malobrojna iskustva s njim jesu dobra. Smatrao je program gospodarskog oporavka moje vlade jednim od najboljih programa”, kazala je, dodajući i da je dojma da druge osobe koje su spominjane kao kandidati za povjerenika nisu htjele prihvatiti ovo mjesto.

8:51 Odluka o povjereniku Anti Ramljaku izglasana je jednoglasno te je rješenje poslano na Trgovački sud. Glasanju je prisustvovao i ministar financija Zdravko Marić, za kojega se nagađalo da će se izuzeti od odlučivanja o ovom slučaju zbog njegove prošlosti u Agrokoru. Više o tome čitajte OVDJE.

8:50 “Ovo rješenje ne znači amnestiju odgovornih za ovo stanje”, kazao je, pak, Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova.

8:49 Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, kazao je da će OPG-ovi i mali dobavljači biti namireni.

8:45 Martina Dalić, ministrica gospodarstva, kazala je da je ovo važan trenutak, jer problem koji nas opterećuje tjednima sada se počinje rješavati. Prošlih tjedana taj problem se usložnjavao, uz neizvjesnost dobavljača, a povjerenik će voditi računa da krenu isplate. Svi koji su govorili da će dobavljači morati čekati 15 mjeseci za isplatu nisu govorili istinu.

“Oni najmanji koji dugo čekaju na isplatu bit će prioritet i raspored isplata će se napraviti već ovaj tjedan. Plaće zaposlenika i redovitost njihovih primanja su na vrhu prioriteta ovoga tjedna”, kazala je Dalić.

8:42 Osigurali smo da ne dođe do nepoželjnog efekta i lančane reakcije te panike na financijskom tržištu, a zahvaljujući strpljenju dobavljača osigurali smo opskrbu Agrokora, a sada donosimo političku odluku kada ćemo taj plimni val spustiti na razinu, možda ne na razinu bonace, ali jednog popodnevnog maestrala, kazao je također Plenković. Naveo je da se sastaje s predstavnicima dobavljača, ali i da će Vlada voditi računa o malim dobavljačima, te će u dogovoru s bankama osigurati novu likvidnost i deblokadu računa, što će koordinirati izvanredni povjerenik. Druga faza je restrukturiranje kompanije, nakon što stekne uvid u stanje Agrokora. Naveo je i da će do Uskrsa osigurati plaće zaposlenicima.

8:40 Andrej Plenković kazao je da današnja sjednica ima samo jednu točku – imenovanje povjerenika. Prošlog tjedna usvojen je Zakon o izvanrednoj upravi, podsjetio je. Povjerenik za Agrokor je Ante Ramljak, kazao je premijer, i zahvalio se što je prihvatio takav izazov. Njegovu biografiju pročitajte OVDJE.

8:28 Antonio Alvarez III je ušao u zgradu Agrokora, javlja naš reporter Ivan Hrstić. Podsjetimo, preko vikenda je napustio Hrvatsku, o čemu više čitajte OVDJE.

8:27 Naša reporterka Katarina Brečić navodi da bivši izvršni direktor i sadašnji ministar financija Zdravko Marić neće podnijeti ostavku, a novinarima ispred Banskih dvora nije htio otkriti hoće li glasati na sjednici Vlade.

8:25 U Vladu je upravo stigao i ministar financija Zdravko Marić.

8:00 Nakon sjednice vlade premijer Plenković će se sastati s dobavljačima koncerna Agrokor i Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokor. Kako su priopćili iz vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastat će se s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor u 10.00 sati u Banskim dvorima, a u 12.00 sati u Banskim dvorima sastat će se s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

7:30 Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika priopćile su da intenzivno rade na pripremi novog financiranja tvrtke Agrokor, kako bi se ono moglo realizirati u što je moguće kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, u skladu s odredbama Zakona o sistemski važnim tvrtkama, priopćeno je iz koordinacijskog odbora.

Više čitajte OVDJE.

7:00 Nakon što je Trgovački sud u Zagrebu obavijestio Vladu i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta o zahtjevu koncerna Agrokor za pokretanje postupka izvanredne uprave nad navedenim dužnikom i nad svim njegovim ovisnim i povezanim društvima, Vlada će, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, donijeti odluku o prijedlogu za imenovanje izvanrednog povjerenika te takvu odluku bez odgađanja dostaviti sudu.

Neslužbeno, nekoliko je kandidata u igri za tu funkciju:

Branimir Bricelj, bivši direktor za razvoj u Plivi, a zatim medunarodni financijski menadžer u nekoliko svjetskih kompanija

Uwe Gregorius, nekadašnjI šef Uprave hrvatskog Siemensa

Konzultant Ante Ramljak.

Nakon objave imena povjerenika, premijer će se susresti s dobavljačima, a potom i s bankarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.