'Možemo voditi korisnu politiku i posao u korist građana'

Vijesti 01. pro 201709:29 > 09:31
N1

Hrvatska vlada današnju će sjednicu održati u Osijeku u kojemu će s gradskim vlastima potpisati ugovore koji bi trebali doprinijeti razvoju grada. Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić rekao je za N1 što očekuje od današnjeg posjeta Vlade.

Što u ovom trenutku najviše muči Osijek?

Kao i Hrvatsku, problem iseljavanja. Mi smo stabilizirali situaciju. Smanjili smo zaduženje i pripremamo velike projekte. Očekujemo da ćemo danas potpisati neke od njih s Vadom. Očekujemo oko 300 milijuna kuna ugovora danas.

Objavili ste ‘listu želja’. 

Već duže vrijeme je pripremamo. Vlada i ministarstva to trebaju prihvatiti. Najveći dio toga smo i dobili. Najvažniji je gradsko prometno poduzeće koje će dobiti 230 milijuna kuna za nove tramvaje, prugu, a obnovit će se i četvrt Retfala… Osijek spaja gornji i donji grad novim šetalištem i to je najvažnija faza, dobit ćemo nova 3 km šetališta uz Dravu.

Je li “Projekt Slavonija” uspješan? 

U godinu dana bit će skoro milijardu kuna projekata. Vlada se konkretno angažirala. Nema politike, ima posla i to je najbolji rezultat suodnosa grada, Županije i Vlade.

Jesu li to projekti koji će osIgurati nova radna mjesta i ostanak mladih?

Ne, to su projekti koji stvaraju uvjete za ostanak i otvaranje radih mjesta. Mi smo u Nemetinu osigurali ulagačima da naprave objekte i zaposle ljude. Osječka tvrtka Inspekto ovih dana završava izgradnju, zaposlit će 70-ak inženjera. Mi ćemo ovih dana dobiti još 37 hektara u toj zoni za nove ulagače. 

Koliko vam je važan Lex šerif? Olakšava li vam posao? 

Meni osobno ne olakšava, ja imam 62 posto. Dobro je da se uspostavi ravnoteža u ovlastima gradskog vijeća i gradonačelnika. Važno je da smo u gradu spustili loptu i da nema suludih političkih konflikata. Dobro surađujemo sa županijom i Vladom i pokazujemo da možemo voditi korisnu politiku i posao u korist građana.

U izbornoj noći ste prvi rekli da očekujute koaliciju HDZ-a i HNS-a.

Ja sam osnivao HNS i to je prirodno, i jedna i druga su narodnjačke stranke. Shvatio sam da je jedino rješenje da se nađu dva ozbiljna partnera. Stvarao sam kontekst za tu priču i mislim da je to najvažnije. Vrdoljak je ispao tragična figura, ali je pokazao da je relevantan političar koji je učinio najbolje za državu i za stranku. On je čovjek koji ima visoka znanja i u životu i u politici. Moralne procjene dolaze od ljudi koji su gubitnici. Nisam siguran hoće li on ući u Vladu, ali njegov će utjecaj biti važan i siguran sam da će Plenkoviću biti dobar partner.

Što je prvo što će građani Osijeka vidjeti ako bude ispoštovano ono što je obećano?

To je više od pola proračuna, današnji ugovori. Samo iz današnjeg sastanka stiže konkretan novac. Vrlo brzo će se vidjeti konkretni efekti iz kojih se vidi da je ovoj Vladi stalo do ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske.