Zajednički sastanak predsjednice, premijera i šefa Sabora

Vijesti 29. sij 201818:51 > 18:53
Ilustracija

Nakon prošlotjedne tirade kritika predsjednice prema Vladi, već ovoga tjedna državni vrh okupit će se na jednom mjestu.

U Vladi kažu da je to uobičajan radni sastanak, dok u oporbi tvrde da njihov sastanak ne bi bio vijest, da imaju normalne odnose. U svakom slučaju tema neće nedostajati: od nabavke borbenih aviona do ovršnog zakona.

Više od 320 tisuća blokiranih građana – dodatno je blokiralo ionako narušene odnose premijera i predsjednice nakon još jedne serije kritika s Pantovčaka.

No bez obzira na međusobne prozivke iz Ureda predsjednice potvrđuju kako će ovog tjedna održati zajednički sastank s premijerom i predsjednikom Sabora. Jedna od tema mogla bi biti i nabavka novih borbenih aviona. Iako Izrael taj posao prezentira kao već gotovu stvar, u Vladi su oprezni, a navodno i predsjednica više preferira puno skuplji švedski Gripen.

“Čini mi se da je cijena samo jedan dio te odluke, a drugi dio su političke implikacije te odluke. Tako da u konačnici ne mora biti onaj presudni čimbenik”, rekao je član saborskog Odbora za obranu Miroslav Tuđman.

Još jedna tema zajedničkog sastanka trebao bi biti i novi Ovršni zakon na kojem radi ministarstvo pravosuđa. U udruzi Blokirani, suprotno tvrdnjama državnog tajnika da je to bilo samo jednom, tvrde da se radna skupina za izradu novog zakona sastala nekoliko puta. Koliko god puta, očito će biti premalo i s premalim učinkom.

“Ali mi tamo imamo svega jednog predstavnika. S one druge strane stola sjedi pravni aparat koji štiti svoje interese. Jednostavno, smjer kuda to vodi, ljudi koji su u toj radnoj skupini, način njihovog razmišljanja, žao mi je što moram biti pesimist”, kaže Sarajko Baksa iz udruge Blokirani.

Plenković i Grabar Kitarović trebali bi se dogovoriti i oko rotacije 40 veleposlanika. Mnogi kritičari aktualne vlasti tvrde – Hrvatska ima dvije vanjske politike.

“Oboje su došli iz vanjske politike, dakle oboje su diplomati, a nama u vanjskoj politici gotovo da ništa ne štima. Čak ne znamo imamo li jedinstvene stavove. Predsjednica ide, a ne prati je ministar vanjskih poslova. Debelo tu nešto ne štima. Kako može predsjednica kad dođe negdje vani, a domaćini vide da nema podršku vlade, kako je mogu ozbiljno doživljavati?”, pita se Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

Što god činila očito dopire do birača s obzirom da je Kolinda Grabar Kitarović po svim anketama i dalje najpopularnija političkarka u zemlji. A informacija o redovitom sastanku s premijerom i predsjednikom Sabora o gorućim političkim temama sigurno neće naškoditi njezinom rejtingu.