"Elektroničko glasovanje u Hrvatskoj još nije moguće"

Vijesti 27. srp 201818:12 > 19:07
Ilustracija

Most traži uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanje kako bi izlaznost na izbore bila veća i izabranim zastupnicima dala se veća legitimnost. Iako je to učinilo niz zemalja Europske unije, Estonija još 2005., ministar uprave Lovro Kuščević poručuje - to je u Hrvatskoj nemoguće još barem dvije godine.

Mostovci traže da se dopisno i elektroničko glasovanje uvedu već na idućim izborima, onima za Europski parlament.

“Iz razloga da bi više građana izašlo na izbore i da bi legitimnost građana bila veća”, kaže Božo Petrov.

Na posljednje parlamentarne izbore izašlo je oko 50 posto birača, na Europske 25 posto. Iz Ministarstvu uprave poručuju – iz sigurnosnih razloga za elektroničko glasovanje treba nam internet 5. generacije.

“Danas tehnološki uvjeti ne zadovoljavaju te kriterije da bi se moglo osigurati elektronsko glasovanje. Naime, u razgovoru s teleoperaterima mi smo dobili informaciju da tako nešto je moguće osigurati tek za dvije godine.”, kazao je ministar Lovro Kuščević.

Jer 5G mreža u ovom trenutku u Hrvatskoj uopće ne postoji. Plan je da se uvede do 2020., objašnjavaju u HAKOM-u.

Ipak…

“Elektroničko glasovanje je moguće uvesti već danas, no pitanje je koliko je sredstava za to potrebno izdvojiti”, rekao je Krešimir mazor iz HAKOM-a.

Početkom srpnja Europski parlament prihvatio je nacrt u kojem se državama članicama predlaže uvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanje.

Estonija je elektroničko glasovanje uvela još 2005. godine. Za Hrvatsku 2018. – nedostižno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.