Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme, čuvajte zdravlje

Vijesti 05. stu 201807:51 > 07:57
MetDesk

Iznadprosječno toplo vrijeme zasigurno će obilježiti i ovaj tjedan

U istočnoj Hrvatskoj u ponedjeljak ujutro će biti mjestimice magle, češće u Slavoniji i Posavini, a danju djelomice sunčano. Povremeno će biti slabog do umjerenog jugoistočnjaka uz najvišu dnevnu temperaturu između 16 i 20 °C. I u središnjoj Hrvatskoj ujutro većinom magla i niski oblaci, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, a zatim od sredine dana u većini mjesta i sunčana razdoblja. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 12 °C, a najviša dnevna uglavnom između 15 i 17 °C.

Pretežno oblačno uz povremenu slabu kišu te moguće pljuskove i grmljavinu bit će već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu, zatim i u gorskim krajevima. Puhat će umjereno do jako jugo, uz najvišu dnevnu temperaturu između 13 i 15 °C, na sjevernom Jadranu od 17 do 19 °C.

Umjerenog i jakog juga, prema otvorenom moru i vrlo jakog bit će i na srednjem Jadranu, uz umjereno valovito, prema otvorenom i valovito more. Uz promjenljivu naoblaku bit će povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina. Temperatura zraka uglavnom između 16 i 21 °C, ujutro u unutrašnjosti Dalmacije oko 11 °C.

I u utorak iznadprosječno toplo, a temperatura će ići do 16 °C. Iako će temperatura biti viša od uobičajene za početak studenoga, ujutro će biti magle, stoga će vozači morat bit oprezniji.

Europa bez zime

U subotu su na postaji Qyteti Stalin izmjerena 32 stupnja Celzija, a u Tirani samo stupanj manje. Odmah uz Albaniju bili su i brojni turski i ciparski gradovi, dok je među 30 najtoplijih lokacija u Europi mjesto našao i dubrovački aerodrom, gdje su izmjerena 26 i pol stupnjeva, piše Net.hr.

Umor, glavobolje, kostobolje i promjene rapoloženja možemo pripisati upravo ovakvom vremenu. Meteoropatima ovo vrijeme izaziva glavobolju, vrtoglavicu, nemoć, piše HRT.

U zadnje vrijeme bilježimo blagi porast kroničnih pacijenata, što kardioloških, što pulmoloških, s pogoršanjem svoje kronične slike. Također lagano počinju i viroze, iako taj pravi val tek očekujemo, posebno ako ovo toplo vrijeme još potraje, rekla je Andrea Putica, liječnica iz Dubrovnika.