Klauški u TNT-u: HDZ je u nekoj vrsti talačke krize oko Bleiburga

Vijesti 17. ožu 201909:41 > 09:51
Goran Stanzl/PIXSELL

Novinari Jasmina Popović i Tomislav Klauško komentirali su u Točki na tjedan N1 televizije odbijenicu za održavanje komemoracije na Bleiburgu koja je stigla iz Katoličke crkve iz Austrije.

Što za premijera Plenkovića znači ovakva odluka Crkve u Koruškoj? Komemoracija na Bleiburgu se trebala održati samo tjedan dana prije europskih izbora.

Klauški: HDZ je u nekoj vrsti talačke krize oko Bleiburga. Oni nikad ne znaju što bi činili s tim. Panična reakcija sugerira da je Plenković uplašen što će reći njihovo radikalno desno biračko tijelo, osobito u ovo predizborno vrijeme. HDZ-u nije smetalo da je to postalo politički skup. 

Uredno su sudjelovali u tom skupu. 

Klauški: Ako je Sabor bio pokrovitelj i ako je elita stajala iza toga, trebalo je inzistirati da se ukinu politička obilježja. Na misama se ne maše zastavama i ne dolazi u ustaškim uniformama. HDZ-u je teže nego Austrijancima napraviti da je ‘Za dom spremni’ nacistički pozdrav. HDZ se zapleo kao pile u kučine i ne zna što napraviti s time. Izjave HDZ-a sugeriraju veliku paniku i ne znaju što bi s tim Bleiburgom.

Predsjednik Sabora kaže da Sabor ostaje pokrovitelj. Čega će Sabor biti pokrovitelj ako je komemoracija zabranjena?

Popović: Nema volje da se jasno odrede prema tome. Da se nije godinama dopuštala politizacija ne bi bilo problema. U ovom je slučaju Austrija odlučila umjesto Hrvatske. Zašto bi oni strepili od nereda i snosili troškove uhićenja? Ako pogledamo kako je dočekana ta odluka iz Koruške, vidjet ćemo da se pokušava s desnog krila poslati poruka da se nastavlja ta priča. Austrija je poslala jasnu poruku: Ako bude molitva, neka bude molitva. Ovdje se pokušava pokazati kako ćemo mi Austrijancima dokazati da imamo pravo. Ovdje je poslana jasna poruka: Ili će biti ono što treba biti, ili toga neće biti.

Uskoro pogledajte snimku cijelog razgovora…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram