"Zar nije smiješno da liberali podržavaju socijaldemokratske kandidate"

Vijesti 16. ruj 201909:56 > 10:41
N1

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor gostovao je u Novom danu, gdje je govorio o odluci Središnjeg vijeća HSLS-a kako ta stranka ipak ostaje u vladajućoj koaliciji.

Zašto je stranka stranka odlučila ostati, a vi ste bili za izlazak iz vladajuće koalicije?

“Kada se čaša napuni, treba donijeti ozbiljne odluke na tijelima stranke. Ovo nije prvi put. 2010. godine sam izašao iz HDZ-ove koalicije zbog ekonomskog programa, potom sam izašao iz koalicije i 2015. godine u skupštini Grada Zagreba. Mislim da bi se moglo reći da sam poznat po tome da izlazim iz koalicije, a ne da ostajem”, rekao je Kosor.

Kada je u pitanju istup čelnika SDSS-a Milorada Pupovca i njegovih nedavnih izjava, Kosor poručuje da je teza da su svi Hrvati u HDZ-u, a svi Srbi u SDSS-u iz prošlog stoljeća.

VEZANA VIJEST

“To je osjetljiva tema, a ovakve teze nas vraćaju u prošlost i podjele. Ne spominju se više žrtve nasilja u Uzdolju, a ono što jaželim jest da se napadači privedu, kao što jesu, i najstrože kazne. Kada bi svi bili ujedinjeni oko tih ideja, to bi bilo dobro. Ali sve ono što je Pupovac rekao je sasvim krivo, jer mislim da smo mi jedna od najstabilnijih zemalja u regiji. U stranci su me podržali, prenijeli su mi ovlasti za izlazak iz koalicije, ali je dio članova smatrao da za nas kao liberalnu stranku nije dobro da izađemo iz koalicije koja sadrži i nacionalnu manjinu. I nije to bila dilema samo drugih članova nego i moja, i prihvatio sam odluku Središnjeg vijeća”, rekao je Kosor.

#related-news_0

“Milorad Pupovac je optužio Hrvatsku za ustaštvo. Mi smo rekli da ako je to stvarno njegovo mišljenje ne možemo biti u koaliciji. Ako  sutra stranka Milana Bandića bude tražila da se usvoji kriminalni GUP da bi ostali dio vladajuće koalicije, mi nećemo tražiti da oni izađu iz koalicije, mi ćemo izaći. Isto kao i HNS koji stalno radi probleme”, rekao je Kosor.

Na pitanje o tome je li se glasalo o odluci, Kosor odgovara potvrdno.

“Većina je bila za to da se za sada ne izlazi, da se ne bi izašlo na temi manjine, ali odlučilo se i da se sa Središnjeg vijeća prenesu  ovlasti na mene, da ja bez sazivanja donesem odluke. Zadnjih dana se pokazalo da je HDZ-u stalo da HSLS ostane u koaliciji. Ja sam  rekao HDZ-u da oni ne gube većinu bez nas, ali oni ipak žele da mi ostanemo. Vjerojatno je to vezano i za predsjedavanje EU-om, gdje Plenković govori o tome da je nacionalna manjina s kojom je bio sukob prije dvadeset godina uključena u vladajuću koaliciju i da je ostvarila sva svoja prava. Zato HDZ želi da je SDSS dio većine”, rekao je Kosor. 

Dodao je da smatra kako manjine moraju biti dio vladajuće koalicije.

“Mislim da manjine po ustavu i zakonu koji imamo moraju biti dio većine, ali mislim i da ne može onaj tko je dio većine na temelju par incidenata reći da se vraćamo ustaštvu”, rekao je Kosor. 

Na pitanje bori li se na pravi način društvo protiv takvog stanja u društvu, Kosor kaže da je se u društvu događaju rasprave.

“SDSS je napao, optužio Hrvatsku za ustaštvo, a HVIDR-a je tražila da se stranka zabrani. Salno se dijelimo na Hrvate i Srbe, ustaše i partizane, fašiste i antifašiste. Izjava Milorada Pupovca se poklopila s izjavom Ane Brnabić da se ovdje vodi rat između antifašista i fašista, time implicirajući da su Hrvafi fašisti. Hrvatska je temeljena na anfifašizmu, deklarirani sam antifašist od prvog dana. Imamo etničko nasilje i huligansko, navijačko nasilje. Danas su napadnuti Srbi, a brzo će biti napadnuti i Hrvati koji drugačije razmišljaju. Očekujem da nasilnici iz Uzdolja dobiju po aktualnim zakonima pet godina kazne, jer bi to poslalo dobru poruku onima koji bi možda učinili nešto slično”, rekao je Kosor. 

Istaknuo je da Hrvatska nema problem s manjinama.

“Mi nemamo problem s manjinama, imamo problem s nama samima. Imamo poblem, bit će sve gore i gore, a mi smo ustali protiv toga. To što sam rekao misli 95 posto građana Hrvatske. I novinari su rekli da to što Milorad Pupovac govori o Hrvatskoj nije istina”, rekao je Kosor.

Na pitanje kako je Pupovac trebao reagirati nakon Uzdolja, Kosor kaže da je problem trebao biti riješen na sastanku koalicije.

“Trebao je tražiti sastanak koalicije, da svi apeliramo na građane da ustanemo protiv nasilja. Vi u dijelovima Hrvatske ne možete hodati bez da vas reketare navijači. Trebao se pozvati na solidarnost svih stranaka”, rekao je Kosor.

Na pitanje je li najava izlaska iz koalicije početak kampanje, kako bi se pokazala snaga, Kosor kaže da oni za predsjedničke izbore imaju sjajnog kandidata. 

“Imamo super kandidata, Dejana Kovača koji je samostalan. Uspio je vani, ali želi se vratiti ovdje, pomoći Hrvatskoj. Mi nismo od liberalnih stranaka koje su dale podršku socijaldemokratima. Vidjet ćemo što će biti s IDS-om i GLAS-om. Zar nije smiješno da liberali podržavaju socijaldemokratske kandidate”, pitao je Kovač.

Rekao je i kako nije bilo riječi u koaliciji da se podrži Kolinda Grabar- Kitarović.

#related-news_0

“Koliko znam nije u koaliciji bilo riječi o tome. Vjerujemo da će naš kandidat što bliže budu izbori biti bliži za ulazak u drugi krug. Očekujemo da građanska Hrvatska podrži Dejana Kovača. Preskočio je i Pernara, Daliju Orešković, sada je peti po popularnosti i očekujemo napredak. Tzv. liberalne stranke podržat će Zorana Milanovića, a Most je podržao Škoru. Mi ćemo raditi sve da Kovač pobijedi, naš kandidat je takav da povezuje, govori o budućnosti, a neće spominjati ni 1991. ni 1941. nego 2019. godinu i budućnosti”, rekao je Kovač. 

Kada je u pitanju mogućnost ujedinjenja stranaka liberalnog centra, Kosor kaže da o tome razmišlja već neko vrijeme.

“Razmišljam o tome već pet godina. Nikada nije bilo dobre volje na drugim stranama. Razgovarali smo s Pametno da podrži Kovača, no oni su imali svog kandidata kojeg su izgubili. Taština ubija liberalne stranke, a ja to nemam. Razmišljam o opciji koja će imati 15 posto, o građanskoj opciji. Spreman sam za takve razgovore”, rekao je Kosor.

Dodao je da je na njegovu inicijativu stranka pomakla stranački sabor s proljeća na 16.11. gdje će se birati novo vodstvo.

“Potičem mlade da preuzmu stranku”, kazao je Kosor.

Na pitanje je li put kojim se sada ide put u veliku koaliciju, Kosor kaže da je to pitanje za HDZ i SDP.

“Samo HDZ i SDP mogu donijeti tu odluku, a sigurno je da će biti velikog otpora. Što se mene tiče, ako bi zemlja bila u teškoj ekonomskoj situaciji, možda u takvim teškim okolnostima je i takva koalicjia rješenje. Ako sutra dođe ponovo kriza i još jače se sruši na hrvatsko gospodarstvo… Ali to nije pitanje za HSLS, nego za  HDZ”, rekao je Kosor.

#related-news_0

Kazao je da ako se GUP Zagreba izglasa, HSLS izlazi iz koalicije.

“Sada su ovlasti na meni, mi ćemo biti protiv toga. On će biti izglasan ako ga ministar graditeljstva Predrag Štromar odobri, a nakon toga  ga izglasaju iz stranke Milana Bandića i HDZ-a. Ako bi se te dvije stranke ujedinile da donesu kriminalni GUP, onda ne vidim da trebamo biti dio koalicije”, rekao je Kosor. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram