Upoznajte djevojke koje znaju popraviti automobile i oružje

N1

Auto vjerojatno ne popravljate kod automehaničarke. Teško da ćete i naći ženu koja se bavi tim zanimanjem. No u budućnosti bi se to moglo promijeniti, sve je više djevojaka koje traže takozvana muška zanimanja.

Antonela se školuje za automehaničarku u Elektrostrojarsko obrtničkoj školi u Zagrebu. Čudan izbor za djevojku, ali kaže oduvijek je to htjela.

“Pa to me zanimalo od malena, uvijek sam gledala kad bi netko radio nešto s autom, onda bi ja to gledala. Zanimalo me kako to funkcionira i auti me inače zanimaju”, kaže učenica Antonela.

A Ivana zna popravljati oružje jer se obrazuje u istoj školi, za puškaricu.

“Zanima me, stvarno me zanima oružje, htjela bi jednog dana položiti lovački ispit, majstorski ispit, da mogu svoju radionicu otvoriti, uvesti nešto što samo Amerika ima”, kaže učenica Ivana.

VEZANA VIJEST

Zanimanja za koja mnogi misle da su samo za dečke, sve više upisuju i cure. Ova škola trenutno ima 30-tak djevojaka koje čine oko pet posto svih učenika.

“Prije možda desetak godina jako malo smo djevojaka imali i to u biti su bila zanimanja urar, zlatar, puškar, međutim ovih godina imamo i učenice koje idu na zanimanje automehatroničar, novo zanimanje spoj autoelektrike i automehanike, to je vrlo interesantno zanimanje, ali evo ove godine imamo učenicu koja je upisala za zanimanje elektroinstalater”, kaže nastavnik Darko Josip Zrinjan.

Predrasuda još uvijek ima iako ženske ruke mogu biti itekako spretne i pod haubom.

Više pogledajte u prilogu Tine Kosor: