Kovač: "Škoro je ostatak starog sustava, ne uvodi novitete"

Vijesti 04. pro 201912:01 > 12:13
N1

Potencijalni predsjednički kandidat Dejan Kovač gostovao je u N1 Studiju uživo.

Dvanaest potencijalnih predsjedničkih kandidata predalo je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) svoje kandidature za predsjednika države, u ponoć je, naime, istekao rok do kojega su one morale prispjeti u DIP.

Potrebne potpise uspio je prikupiti i Dejan Kovač. Tijekom današnjeg gotovanja u N1 Studiju uživo rekao je kako je skupio i DIP-u predao ukupno 16.300 potpisa. Kazao je i kako je ovo najkraća predsjednička kampanja u povijesti Hrvatske te da će od toga profitirati jedino aktualna predsjednica.

“Ovo je povijesno najkraća kampanja, a to odgovara samo predsjednici, jer ne dopušta nikome od izazivača da uđe u krug i da se održavaju normalna sučeljavanja.”

“Legitimno je da svatko ima svoje stavove, ali ono što bi bilo idealno bilo da u drugom krugu imamo nekoga iz prve grupe koje ja zovem status quo i iz druge grupe izazivača koji su novitet. Ako u drugom krugu imamo oba kandidata iz ove status quo grupe, nećemo imati promjena u društvu.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje smatra li da Miroslav Škoro uvodi nešto novo u predsjedničku kampanju, Kovač je rekao kako Škoro spada u status quo grupu “jer predstavlja ostatak starog sustava, ne uvodi novitete”.

Što se tiče financiranja kampanje, rekao je da još čeka da DIP i službeno objavi da je kandidat, ali kako je od početka kampanja online i javno objavljivao kako financira kampanju.

“Čekam sutra da DIP najavi da sam i službeno kandidat. Sve financije će biti online, kao što su i dosad bili. Dio sredstava ide od stranke HSLS, jer sam njihov nezavisni kandait, dio će biti od donacija, a dio će biti od mojih sredstava.”

“Ono što je bitno za napomenuti u cijeloj priči oko financiranja je sljedeće – ja dok ne postanem službeni kandidat nisam zakonski obvezan pokazati financiranje. Ali s obzirom da guram transparentnost i odgovornsost, ja sam smatrao d aje moja moralna odgovornost da ja pokažem sve svoje financiranje.”

Kazao je i kako je od početka predsjedničke kampanje nekoliko puta obišao cijelu Hrvatsku te čuo mnoge tužne priče, no kako je potrebno da proradi sustav, a ne da se sve bazira na individualnoj odgovornosti građana.

“Već sam četiri ili pet puta obišao Hrvatsku. Od osmog mjeseca sam par puta prošao sve lokacije i ono što je jako bitno je da mi je prikupljanje potpisa dalo jednu dodatnu energiju da se borim za građane. Ne možemo više graditi sustav solidarnosti u Hrvatskoj da mi individualno dajemo iz svog srca, nego sustav konačno mora početi funkcionirati da on probleme hrvatskih građana počne rješavati. Nitko iz ove grupe status quo nema rješenje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.