Dario Hrebak: Milan Bandić većinu drži zmajevima od papira

Vijesti 09. pro 201911:45 > 12:09
N1

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak gostovao je u N1 Studiju uživo, gdje je govorio o planovima koje ima za stranku u budućnosti.

Na pitanje što će u HSLS-u biti drugačije nego što je bilo do sada, kada mu je on na čelu, Hrebak kaže kako će raditi na novom programu stranke.

VEZANA VIJEST

“Dva tjedna sam tek na čelu stranke i puno je posla pred nama. Jučer smo izabrali glavni odbor i druga stranačka tijela. Krećemo odmah žestoko slagati nove politike.

Puno energije i rada ću uložiti, veliki sam radoholičar, ali sam i pobornik zdravorazumnih politika. Želimo da to postane i dio državnog programa vlade koja će se formirati narednih godina. Princip vođenja države koji imamo u zadnjih trideset godina je potrošen. ‘S kim si takav si’ i dosadašnje vođenje politike trebaju se resetirati. Danas se političari određuju prema tome tko je ljepši, pametniji, ima bolji vokabular – a gdje je sadržaj?

Građani smatraju da je dosta bilo političkih elita koje se ne spuštaju među građane. Cilj nam je da pokažemo uvjerljivost, konzistentnost, da provodimo ono što govorimo i da građanima pokažemo da će HSLS biti osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, iako postoji već dugo”, rekao je Dario Hrebak.

Stranke koje nisu SDP i HDZ mogu samo kroz koalicije gurati svoje politike.

“Povijest ne počinje sa mnom, odradit ćemo mandat s HDZ-om, ali mi smo fokusirani da u narednih devet mjeseci stvaramo naše politike. Mi ćemo građanima ponuditi transparentnost. Sve liberalne stranke govore samo o onome što bi trebalo biti, ali građanima je dosta pričle, žele konkretne projekte.

Razne fokus grupe povodom predsjedničkih izbora zajedničke imaju apatiju i depresiju. Oni ne biraju, biraju oni koji su zaposleni u državnoj službi i privatnici koji posluju s državom – bira tijelo koje je građeno 30 odlučuje na izborima.

Meni je cilj probuditi one građane koji ne izlaze na izbore. Od kada sam gradonačelnik Bjelovara nismo imali ni jednu aferu, a neće ih ni biti do kraja mandata. 

Naš kandidat Dejan Kovač je doktorirao na jednom od najprestižnijih sveučilišta na svijetu. Svijetu je dobar, a Hrvatskoj nije. Do izbora će tri kandidata ogaditi kampanju građanima. Imamo tri potrošena kandidata, potom različite showmane i imamo Kovača koji će učiniti razliku i koji će se pokazati u pozitivnom svjetlu.

Pokazali smo skupljanjem potpisa za njegovu kandidaturu da je stranka živa. Vjerujemo da je Dejan Kovač dobar kandidat koji će djelovati na mijenjanje sustava.

Što se tiče njegovog priključenja stranci, on na stranačkim sastancima govori ‘mi’, on se poistovijetio s novom politikom koju želimo graditi. No, zašto bi sada ulazio u stranku, kada će, postane li predsjednik, morati izaći iz stranke”, kazao je Hrebak.

Postoji li osoba koja vam je dovoljno draga da joj nosite kolače u zatvore i pored ozbiljnih optužbi?

“Ne bi to uradio. Biram društvo, moji prijatelji nisu netko tko bi ogrezao u kriminal i korupciju. Ako bi se to dogodilo, to bi bilo ispod nivova na koji bih išao. Neugodno su me iznenadile izjave predsjednice. Sve što Bandić predstavlja, ja ne želim biti kao gradonačelnik. Žetončići i kolačići kod mene ne dolaze u obzir, taman i izgubili izbore.

Bandić većinu drži zmajevima od papira i nisam ponosan što smo dio koaliciju koju on održava. Ipak, smatram da kada smo nešto potpisali to bi trebali poštivati. U Plenkovićevoj sam vladi bio državni tajnik. No, ovo je nakaradni sustav. Male su stranke potpisale koaliciju da bi opstale i ostale u ozbiljnom političkom životu, to je politički pragmatizam, ali postoje granice dokle to može ići. Mi smo iz principijelnih razloga izlazili iz koalicija, ali nam građani to nikada nisu honorirali. Držat ćemo se onoga što smo potpisali, a nama nitko nije zabranio da gradimo svoju politiku.

U politici su strašno bitne smicalice, ali koji ste konstruktivni prijedlog vidjeli od oporbe? Bernardić se zalaže za antikorupciju, pa neka to pokaže na papiru – neka svi SDP-ovi gradonačelnici pokažu na papiru transparentnost”, kazao je Hrebak.

Hoće li inzistiranje da lokalni proraču postanu transparentni biti preduvjet za ulazak u neku koaliciju?

“Hoće, sigurno. Postoje tri komponete na kojima ću graditi budući rejting stranke: reforma nakaradnog biroktatskog sustava koji guši, te digitalna transformacija i transparentnost koji će smanjiti korupciju. Ako ne pristanu, bit ćemo u oporbi. Uvijek sam za to da se stvara, a ne razara. Onoliko koliko nam građani daju podršku, toliko ćemo moći stvarati.

Ego i taština nisu mi problem. Ako će postojati ključna politička volja među drugim liberalnim strankama i inicijativama kao što je Lipa, i neke druge političke opcije koji bi na raspolaganje stavili svoje vizije, pet posto glasova nam može značiti deset mandata. Pogledajte Bandićeve žetone, to nije malo”, rekao je Hrebak.

Darinko Kosor nije pred mandata na čelu stranke odlazio na koalicijske sastanke, hoćete li Vi?

“Očekujem da sjednemo s HDZ-om, a kasnije ćemo razgovarati o koalicijskim sastancima. Ispoštivat ćemo ugovor do kraja, ali to ne znači da ćemo glasati za apsolutno sve odluke u Saboru”, kazao je Hrebak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram