U Hrvatskoj je 39 zaraženih koronavirusom

Vijesti 14. ožu 202008:49 > 23:18
N1

U Hrvatskoj je u subotu sedam novoozaraženih koronavirusom što znači da je ukupno zaraženo 39 osoba, objavio je Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

Jutros informacija o pet novooboljelih: Svi su došli iz inozemstva

“Što se tiče pet novooboljelih radi se o uvezenim kontaktima, dva su slučaja u Osijeku i kontakti su osobe iz Zagreba, jedna je osoba u Sisku koja se vratila iz Španjolske, te osobe iz Varaždina i Zagreba pri čemu je jedna putovala iz Amerike, a druga iz Španjolske. Također, jedan od blizanaca koji su bili prvi zaraženi je također negativan i ići će kući, dakle imamo dvoje ozdravljenih”, rekao je jutros ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Poslijepodne nova zaražena osoba, stigla iz Rumunjske

Poslijepodne je na press konferenciji stožera objavljeno da je pozitivna još jedna osoba, žena koja je došla iz Rumunjske, čime je današnji broj novozaraženih porastao na 6, a broj ukupno zaraženih u Hrvatskoj na 38. Navečer je stigla vijest iz Osijeka da je kod još jedne osobe potvrđena zaraza koronavirusom.

Radi se na smanjivanju gužvi na granicama

Što se gužvi na granicama tiče, rečeno je kako se radi sve kako bi se smanjile kolone i čekanja. Granični sanitarni inspektori više neće ispisivati rješenja o samoizolaciji, već će davati tiskane obavjesti građanima i strancima koji dolaze iz označenih zemalja, inspektor mora uzeti ime, prezime i broj telefona, a procedura će trajati dvije minute.

VEZANE VIJESTI

Capak je jutros komentirao i kršenje samoizolacije i kazne koje su propisane.

Kazne za prekršitelje samoizolacije

“Do 8 tisuća kuna nije mala kazna, niti 2 godine zatvora po Kaznenom zakonu. Važno je da uvedemo nadzor nad provođenjem samoizolacije. Pokušat ćemo to napraviti kroz idućih nekoliko sati i dana”.

#related-news_0

Novinari su pitali Capaka što je sa Sirijcem koji se nalazi u azilu u Porinu i koji je vraćen u Hrvatsku jer se inicijalno našao ovdje kada je prešao granicu, te mu je navodno potvrđen koronavirus, a ne pridržava izolacije.

“Jučer navečer smo razgovarali telefonom s Crvenim križem i gradskim stožerom i saznali za taj slučaj. Radi se o Sirijcu koji je vraćen iz Austrije, na granici mu je propisana mjera samoizolacije koju je u Porinu jako teško provesti te se radi o nediscipliniranoj osobi. Ne znam je li uspio smještaj u karantenu, to ćemo provjeriti”, kazao je Capak.

Najnovije vijesti uživo pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.