U Hrvatskoj 56 novooboljelih, preminula šesta žrtva infekcije koronavirusa

Vijesti 29. ožu 202014:00 > 14:07
Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare u 14 sati izvijestio je da je preminula i šesta osoba u Hrvatskoj. Od jučer u 15 sati broj novooboljelih je 56.

Od jučer u 15 sati broj novooboljelih je 56 što ukupno daje broj bolesnika 713. U Hrvatskoj je dosad napravljeno 5.900 testova. Preminulih je, nažalost, šest.

VEZANE VIJESTI

“Tijekom jutra preminuo je gospodin u KB Dubrava, teški bolesnik sa stanjem po moždanom udaru koji je inače bio u lošem stanju, a zakompliciralo se infekcijom. ’36. je godište.

Imamo 26 osoba na repiratoru, a 52 osobe su otpuštene”, izvijestio je ministar Vili Beroš.

Stanje u KBC Zagreb je dobro, saniran je dimnjak u Petrovoj bolnici i rodilište je premješteno u novu zgradu iz 1996. Nedonoščad iz KB Dubrava premještena je natrag u Petrovu bolnicu, dodao je.

“Danas u 14 i 20 očekujemo slijetanje aviona iz Šangaja s opremom. Jučer je u Frankfurtu sletio avion u suradnji s njemačkim institucijama s deset tona zaštitne opreme. Tako su naše obrambene pozicije znatno ojačane”, rekao je na kraju izlaganja.

Svi na respiratoru imaju težak oblik bolesti

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, pojasnila je stanje bolesnika:

“Sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti. Većina može biti kritično, nemam za svakog pojedinog informacije. Ne čini se da je netko jako kritičan, ali su to ozbiljna stanja i starije osobe”, rekla je i još jednom zamolila da se svi pridržavaju pravila.

N1

Ministar Beroš je odgovarajući na pitanje o medicinskoj opremi koja stiže u Hrvatsku, rekao da su planovi za raspodjelu spremni. Prioritet imaju zdravstvene ustanove, alli i ostale institucije koje djeluju u okviru Stožera civilne zaštite.

Komentirajući stanje na tržnicama prema novim odlukama, Krunoslav Capak je rekao da su odlučili otvoriti specijalizirane trgovine u zatvorenim dijelovima tržnice, poput ribarnica. Dozvole za otvaranje dobili su oni koji ispunjavaju higijenske uvjete i mogućnost održavanja distance, odnosno ona mjesta gdje se situacija može kontrolirati.

Brze odluke

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u ovoj izvanrednoj situaciji moraju donositi izvanredne odluke.

“Posao stožera je da u skladu s uputama epidemiološke struke donosi mjere koje se moraju implementirati na razini lokalnih stožera civilne zaštite. Nama je bio kritičan trenutak potres u Zagrebu kad smo u jednom jutru vidjeli brojne građane koji su refleksno izašli na ulice, što je normalna reakcija. Tad je i puno građana napustilo Zagreb, uputilo se prema malim mjestima na obali koji nemaju zdravstvene kapacitete kao Zagreb i prijetila je opasnost da se s jedne strane iz Zagreba, koje je jedno od žarišta virusa, taj virus preseli dalje u Hrvatsku, a s druge strane da se opterete kapaciteti ionako mali tih zdravstvenih ustanova na moru i u priobalju.

#related-news_0

Zato je donesena odluka o povratku, odnosno zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Što se mene tiče, sve ove odluke neka prolaze i kroz provjeru u Vladi i Saboru, no one moraju biti brze. Taj dan, u nedjelju i ponedjeljak, Sabor nije radio, a Stožer je odluke morao donositi jer osnovno načelo kojeg se držimo, je zaštita građana”, rekao je Božinović i naglasio da nikome ne pada na pamet ograničavati ljudska prava i druga prava građana.

99 policajaca u samoizolaciji, četiri zaražena

Kazao je da ljudi postaju sve svjesniji da je ovo izvanredna situacija i ekstremna pa su zato i mjere ponekad izvanredne i ekstremne u odnosu na ranije razdoblje. Također je potvrdio informaciju o zaraženoj osobi u zatvorskom sustavu.

“Sinoć je potvrđen pozitivan nalaz kod službenika zatvora u Splitu. Želim naglasiti, službenik nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima, a od trenutka saznanja da treba biti testiran, 19 službenika je bilo upućeno u samoizolaciju. To je bilo 20. 3. Dezinificirano je sve, sva vozila, cijeli zatvor i zatvoreničke sobe 27. 3. Mislim da je promptnom rekacijom i zatvorskog sustava i epidemiologa situacija pod kontrolom”, objasnio je Božinović i dodao:

“Kad već govorimo o samoizolacijama, u ovom trenu je 99 policijskih službenika u samoizolaciji, 25 ih je izašlo iz samoizolacije, a kod njih četvero je utvrđen pozitivan nalaz na Covid-19.”

Kod 893 osobe utvrđeno kršenje samoizolacije

Alemka Markotić je još rekla da se povećao broj testiranja, a ubuduće će se još dodatno povećavati. Također, otkrila je da slažu registar s podacima o testovima koji su dostupni, cijenama, proizvođačima i preporukama.

#related-news_0

Što se tiče pacijenata na respiratoru, rekla je da još nijedan bolesnik nije skinut s respiratora u smislu oporavka, barem u Klinici za infektivne bolesti čija je ravnateljica. Podaci se neprestano mijenjaju, upozorila je, i rekla da se nada da će biti i takvih slučajeva.

Komentirajući vide li se posljedice izlaženja na ulice nakon potresa u Zagrebu, Capak je ponovio da prate situaciju, ali da zasad ne vide trend povećanja. No, vrijeme inkubacije je oko 14 dana pa treba pričekati za konkretnije rezultate, istaknuo je.

Božinović je na kraju iznio podatke o kršenju samoizolacije:

“Policija je prikupila 3402 dojave o kršenu samoizolacije, a utvrđeno je da su 893 osobe kršile mjeru. U njihovim je rukama možda i ključni trenutak borbe s ovom krizom, pozivam ih da se pridržavaju mjera koje im je odredila epidemiološka služba jer je to najveći zalog da ćemo i dalje kontrolirati situaciju.”

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.