Vrkić za N1: Neuspješan sam u gradonačelničkom mandatu

Vijesti 31. srp 201508:06 > 08:27
N1

Gost Novog dana, emitiranog iz Osijeka, bio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić.

Kako danas živi Osijek?

“Za naše današnje vrijeme je važno da imamo najduži most u Hrvatskoj. Osijek je prošao jedno loše vrijeme u ratu i te posljedice se i danas osjete. Imali smo industriju, kulturu, a danas je sve teže zaustaviti odljev mladih ljudi, ne možemo im omogućiti normalni život. Mi smo na sredini ili u donjem dijelu ljestvice po prihodima jer u Osijeku nema više od pet, šest većih industrija. Jedno raspoloženje, depresivno stanje u kojem proživljavamo do nekih boljih vremena. Osijek više živi na staroj slavi.”

Koliko se posljedice rata osjete među ljudima?

“Osijek nije podIjeljeni grad, on je otvoreni grad, multikulturalni grad, pokazujemo otvorenost prema susjedima. Na dobrom smo putu do oporavka i optimistični smo”

Imaju li stanovnici Slavonije osjećaj da Vlada ne brine o njima?

“U Osijeku prakticiramo vlast sastavljenu od lijevog do desnog. Vlada pomaže onoliko koliko može, odlično surađujemo, ali to znači samo onoliko koliko je moguće. Mislim da smo na dobrom putu da stvorimo klimu stvaranja projekata. Previše smo se svađali, bavili problemima”

Kakvi su odnosi u gradu?

“HDSSB je bila najodgovornija za sve ono što se u Osijeku događa. Mislim da smo na dobrom putu da zajedno radimo projekte.

Vlast je uvijek ugrožena, ali ja nisam. Ne zanima me hoću li ostati na vlasti, već što mogu napraviti za svoje sugrađane”

Kada govorimo o regionalnom ustroju, smatrate li da je dobro da ostane postojeći ustroj?

“Ja kao integralni Hrvat ne volim govoriti o regijama, ali je nedvojbeno da upravni ustroj u Hrvatskoj nije dobar. Preskupo je, neučinkovito i preglomazno”

S kim Osijek najviše surađuje na projektima?

“Orijentirani smo na Zagreb. Stotinjak razgovora sam obavio, ali nisam dobio nikakve rezultate osim prijateljskih. Više se isplati ulagati u Srbiju, jer je jeftinije, ali ostajem optimističan.”

Slavonija bi mogla biti žitnica za cijelu Hrvatsku – zašto se to ne događa?

“Napustili smo standarde koje smo prije imali i kojima smo osvajali svijet. Uništili smo to i raspodijelili i sada ponovno rastu industrije, novi vlasnici i kapitalisti, koje će stati na noge kada dođu na razinu jednog IPK-a od prije. Imali smo kadrove, tehnologiju, ali netko izvana je uvijek bio uspješniji”

Stižu izbori, koliko to utječe na atmosferu u gradu?

“Kad čovjek ima toliko godina, teško je imati bilo kakve ambicije. Važno je napraviti distinkciju između lokalne i nacionalne politike. Uvjeren sam, ako se nacionalna politika dobro posloži i lokalnu pusti na miru, to će biti najbolje za nas.

Postao sam čudnovati kljunaš – ne mogu govoriti čak ni o tome što želim. Dobar sam i s Milanovićem i Karamarkom. Mi smo s Vladom odlično surađivali, imali smo vrata otvorena. U Karamarkovom ekonomskom programu vidim jedan drugačiji, zanimljiv pristup”

Što je u Osijeku posebno važno?

“Moji sugrađani. Najveći dio mandata funkcioniram kao gradonačelnik koji im se ispričava. Ja u gradonačelničkom mandatu uopće nemam uspjeha, bit će za mene iznenađenje ako uopće izdržim do kraja mandata”