"Zbog ćirilice ćemo tražiti pomoć međunarodnih institucija"

Vijesti 17. kol 201519:45 > 19:51
N1

Gost Dnevnika N1 televizije bio je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević koji se osvrnuo na odluku Vukovarskog Gradskog vijeća koje je izglasalo izmjene gradskog Statuta po kojima nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Kako komentirate današnju odluku Gradskog vijeća kojom se faktički ukida odredba o dvojezičnim natpisima na javnom institucijama i površinama?

Malo toga mogu dodati onome što je moj kolega Dean Drakulić rekao. Ovime se Srbima reduciraju neka od osnovnih ljudskih prava. Konkretno pravo na korištenje javno i službeno svog jezika i svog pisma. Smatramo da je to suprotno ustavnim zakonima o pravima nacionalnih manjina, a suprotno je i nekim međunarodnim obavezama koje je Hrvatska preuzela i koje izjavljuje da poštuje.

Koji su Vaši sljedeći potezi? Hoćete li tražiti ocjenu ustavnosti i zakonitosti ove izmjene, kako je dao nagovijestiti ministar uprave Arsen Bauk, koji je upravo zbog te mogućnosti odbio komentirati današnju odluku?

To je naše pravo i svakako ćemo ga iskoristiti. Obratit ćemo se i ministarstvu uprave i Ustavnom sudu no morat ćemo zatražiti pomoć međunarodnih inistitucija. Tu mislim na Savjet Europe koji se brine o provođenju okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina, a imamo na umu i pristupni ugovor EU. Hrvatska se tu obavezala na praćenje i poštivanje ustavnog zakona. U okviru toga je i pravo na upotrebu jezika tako da ćemo se javiti zemljama potpisnicama ovog pristupnog sporazuma.

Očekujete li da Vlada raspusti gradsko vijeće Vukovara?

U ovom momentu nismo imali vremena pročitati ovu novu odluku, ali mi ćemo kontaktirati Vladu.