Izbornom reformom protiv straha od gubljenja moći

Vijesti 15. ruj 201414:12 > 17. ruj 2014 10:26
Cropix/Dragan Matić

Ključni prijedlozi GONG-a i 29 zastupnika za izbornu reformu su uvođenje preferencijalnog glasovanja, s tim da bi birači imali tri glasa koja bi mogli rasporediti unutar određene liste te nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika, odnosno načelnika.

Predlažu i zabranu kandidiranja osobama pravomoćno osuđenim za neka od najtežih kaznenih djela te se traži da svaka stranka, odnosno kandidacijska lista skupi 1500 umjesto dosadašnjih 500 potpisa. Nadalje, izborna kampanja ne bi počela danom objave kandidatura, nego 30 dana prije izbora.

Ove prijedlozi dotaknuli bi nekoliko izmjena zakona – o izborima saborskih zastupnika, o Državnom izbornom povjerenstvu te o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe.

GONG i grupa zastupnika od Hrvatskog sabora traže da se njihovi prijedlozi stave na dnevni red, od Vlade da se o njima čim prije očituje, a od klubova SDP-a i HDZ-a da se izjasne o prijedlozima. U GONG-u šutnju dviju najvećih stranaka o preferencijalnom glasovanju vide kao “strah od gubljenja moći”.

Potrebno je mijenjati Zakon o izborima saborskih zastupnika, o Državnom izbornom povjerenstvu te o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe.

“Nemojmo se bojati volje naroda, on nas bira, njemu smo odgovorni”, ističe zastupnik Gvozden Srećko Flego i poziva da se čim prije izrade zakoni kojima bi volja naroda čim više došla do izražaja.

Referendumski okvir šuplji kao švicarski sir

“U suprotnom, imat ćemo referendum koji će, možda, nakaradno promijeniti naša izborna pravila”, ustvrdio je GONG-ov direktor Dragan Zelić, naglasivši da će za to odgovornost snositi zastupnici i stranke koji nisu imali volje poboljšati izborne zakone.

Zelić je usporedio trenutni referendumski okvir sa “šupljim švicarskim sirom” te istaknuo kako referendumska inicijativa U ime obitelji miriši na političke motive.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor tvrdi da u inicijativi na čelu sa Željkom Markić ima i dobrih, ali i nekih manje prihvatljivih ideja, poput potpunog snižavanja izbornog praga.

Zastupnik Josip Kregar tumači kako se pravi motivi zastupničke i GONG-ove inicijative nalaze u činjenici da političke institucije gube podršku te da je sve snažniji osjećaj apatije ljudi da se bave politikom. Priznaje i da je prvotna inicijativa za promjenama bila radikalnija, ali je u konačnici svedena na minimum koji bi, nada se, mogao dobiti podršku političkih stranaka i stručne javnosti te povjerenje građana.