Brod koji život znači: Zašto su stanovnici jednog otoka blokirali luku na drugom

N1

Dva otoka, jedan pored drugog - Lošinj i Ilovik. I jedna mala brodska linija koja je omogućavala normalan život stanovnicima Ilovika. Sve to dolazi u pitanje zbog ambicioznih građevinskih zahvata u kojima kao da nema mjesta za svakodnevne probleme građana koji žive na Ilvoiku.

Lučica Mrtvaška tako i izgleda – razrovano, pusto, neugledno. Ali ona je najbrža veza s Lošinja za Ilovik.

Mrtvaška je u budućnosti zamišljena nešto kao lošinjska Gaženica. Trajektna luka u koju zbog visine više neće moći pristati brodice s Ilovika. Pogotovo ne za vrijeme izgradnje koja bi, kažu, trebala trajati 22 mjeseca. A Ilovik nije pust.

“Ilovik ne da nije mrtav, nego je oživio otkad imamo tu liniju. S ovakvim jednostranim prekidanjem te linije, nama se kompletan život okreće naglavačke”, kaže Jadranka Matas, predsjednica Mjesnog odbora Ilovik.

I svi će morati okolo, do Maloga Lošinja. Učenicima će cijeli dan trebati za put, tu je i opskrba…. No investotor neće odustati. Izgradnja trajektne luke Mrtvaška umjesto lučice, kažu, trenutačno je najveća investicija u lučku infrastrukturu u Primorsko-goranskoj županiji.

“Značaj luke Mrtvaška nadilazi interes samo jednog otoka, ovim projektom želimo osigurati prometnu sigurnost i pomorsku vezu primjerenu 21. stoljeću, a sve s ciljem zadržavanja života i gospodarskog razvoja naših otoka”, poručila zamjenica župana Marina Medarić.

Ali žitelji Ilovika su neutješni. Ukinut će nam luku, a nas raseliti, boje se

“Umjesto da štiti svoje građane, da omogući opstojnost i nastavak života na otoku, pogotovo na jednom malom otoku koji je svijetli primjer demografske obnove u Hrvatskoj, gdje nam se broj učenika povećao za preko 1000 posto, grad Mali Lošinj sada staje iza Lučke uprave na jedan potpuno sramotan način”, smatra odvjetnik s Ilovika, Ladislav Radoslović.

Gradonačelnica s puta poručuje – nemojte se bojati, ostat će vam Mrtvaška.

“O gašenju, ne daj bože, trajnom tu nikada nije bilo riječi, naprotiv, sve se ovo radi ne bi li otok Ilovik i naš arhipelag dobili bolju povezanost”, kaže gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

No možda priča ima sasvim drugu pozadinu? Izgradi li se luka, gradit će se i pristojna cesta. Tereni, uvale na jugu Lošinja odjednom postaju mnogo zanimljiviji.

“Pojavile su se neke takve insinuacije od strane stanovnika otoka Ilovika u medijima, što ja opovrgavam, odnosno, reći da su to apsolutno neistine, dakle, nema utemeljenja na nikakvom činjeničnom stanju. To možda proizlazi od nekih pojedinaca koji na neki način sabotiraju, ne samo taj projekt, nego i mnogo drugih na području Malog Lošinja, iz nekih sumnjivih pobuda”, kaže gradonačelnica.

Tko su ti saboteri, nije otkrila. Ti koji znaju da postoji tajanstveni kupac koji samo čeka mig vlasti. Uvala Mrtvaška, a življa nego ikad…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.