“HDZ, a posebno Šeks, nikad nije prepuštao slučaju izbore suca kaznenog odjela”

Vijesti 17. srp 202218:51 > 20:04 3 komentara
N1

Bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši Glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić u Dnevniku N1 komentirao je poteze predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

O odluci Dobronića da s mjesta predsjednika odjela smijeni dva suca Marina Mrčelu i Damira Kosa, Krunislav Olujić je rekao:

VEZANE VIJESTI

“U sklopu obavljanja poslova sudske uprave sudac, odnosno predsjednik Vrhovnog suda posegnuo je za instrumentima koji su bili jedini mogući. Riječ je o dvojici sudaca koji su na najgori način opstruirali rad suca Dobronića, iznosili neprihvatljive stavove i javnost i ne služe na čast ni njima kao sucima, te dovode u pitanje ionako loš ugled sudbene vlasti. Iznenadilo me da sudac Mrčela, koji je sveučilišni profesor, čovjek percipiran kao osoba od struke, iznenađuje da je jedan od prvih koji je opstruirao rad g. Dobronića. Jedina sankcija u ovom trenutku je smjena.”

Na pitanje je li Dobronić ušao u osinje gnijezdo došavši na Vrhovni sud, Olujić odgovara:

“Slažem se s njegovom ocjenom. Mislim da je Dobronić, kad je prihvatio funkciju, saborska većina je morala pokleknuti da ne dođe do krize, prihvatio u trenutku kad je došao u osinje gnijezdo, u neprijateljsko okruženje i jako mu je teško jer već 27 godina svjedočimo stanju u hrvatskom pravosuđu da suci nisu birani po kriteriju stručnosti.”

Olujić ističe da većina sudaca radi svoj posao savjesno i odgovorno te da jedna osoba i dolazak takve osobe na Vrhovni sud ne znači reformu.

“No, znači da je riječ o osvježenju i značajnoj promjeni kursa. Sigurno je da ovog puta otpor postoji među sucima Vrhovnog suda, ali sam siguran da to izvire iz kaznenog odjela jer HDZ, a posebno Šeks, glavni kadrovik, nikad nije prepuštao slučaju izbore jednog tako značajnog odjela kao što je kazneni i ondje je najveći otpor”, dodaje.

Dobronić je danas u Točki na tjedan rekao da toliki otpor od sudaca za promjenu nekih praksi nije očekivao te da ne odbacuje mogućnost da smijenjeni suci “na kraju skuju neku urotu s ciljem da me pokušaju onemogućiti”.

“Nije nemoguće”, napominje Olujić: “Svjedoci smo javnih istupa ove dvojice sudaca. Hrvatsko pravosuđe je premreženo nepotizmom, Dobronić je to dobro prepoznao, vjerujem u rezultate. Nisam siguran da ta skupina sudaca, vođe pokreta otpora, neće okupiti širi krug sudaca i javno istupiti i otvoriti širu, ne samo stručnu nego i političku frontu protiv Dobronića.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare