Drama na Iloviku: Više ozlijeđenih i uhićenih u sukobu u luci Mrtvaška

Vijesti 13. lip 202210:44 > 14:01 1 komentar
Spasimo otok Ilovik / Facebook

Više je ozlijeđenih i uhićenih nakon novog incidenta i sukoba stanovnika Ilovika s izvođačima radova na proširenju luke Mrtvaška.

Stanovnici Ilovika već mjesecima bore se i prosvjeduju protiv projekta izgradnje velike luke u Mrtvaškoj. Tvrde da je riječ o zlouporabi sredstava EU fondova te da je riječ o projektu koji će im otežati život.

Dodatni problem predstavlja to što je za vrijeme izvođenja radova ukinuta brodska linija od Ilovika do Mrtvaške, što je stanovnicima predstavljalo najbrži način putovanja prema Malom Lošinju, ali i Rijeci.

Kako je sad objavljeno na Facebooku, u Mrtvašku su danas stigli bageri kako bi srušili mol, protiv čega su se pokušali pobuniti mještani. U tome su ih, međutim, spriječili zaštitari.

“Ovoga puta donijeli su dva pauka, dva bagera, zaštitara koliko i nas sa Ilovika i policiju. Zaštitari nisu dali da se ljudi iskrcaju na rivu, naguravali su ljude i skoro nas je nekoliko palo u more. Poslije je došlo još policajaca i u naguravanju policije sa mještanima stradala je stanovnica i pozvana je hitna medicinska pomoć te će biti prevežena u Rijeku. U naguravanju je stradala i druga sumještanka, koja je inače i onkološki bolesnik te će i ona biti prevežena u Rijeku. Uhitili su našeg glasnogovornika Ladislava Radoslovića i još nekoliko mještana uz njega. Na našoj rivi parkirano je vozilo zaštitara, blokiraju ulaz na Mrtvašku i čuvaju mol kako bi bager mogao doći do njega i srušiti ga!!!!”, naveli su stanovnici na Facebooku.

Facebook – Spasimo Otok Ilovik

Policija: Privedeno više osoba

U policiji je za N1 potvrđeno da je privedeno nekoliko ljudi.

“Možemo potvrditi da je jutros u 6.12 sati nadležna policijska postaja zaprimila zahtjev za intervencijom policije zbog osobnog vozila koje je parkirano blokiralo državnu cestu DC 130 i onemogućavalo prometovanje tom dionicom. Dolaskom na mjesto traženja intervencije policijski su službenici osim već spomenutog vozila, zatekli i veći broj građana koji su onemogućavali redovno odvijanje prometa. U sklopu postupanja policije u službene prostorije privedeno je više osoba te će se provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja, dok su dvije osobe prevezene u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći. Osobno vozilo koje je blokiralo promet ovom dionicom državne ceste DC 130 je izmješteno u 12.10 sati”, rekli su iz PU Primorsko-goranske za N1.

Dogradnja luke vrijedna 82 milijun kuna

U Mrtvaškoj je lani počela dogradnja luke vrijedna 81 milijun kuna. Tijekom tih radova, koji trebaju trajati dvije godine, brod koji je išao od Ilovika do Mrtvaške sada je izmješten na dulju rutu i plovi od Ilovika do Malog Lošinja. Stanovnici Ilovika, nezadovoljni time, tvrde kako je ugrožen opstanak obitelji na otoku i da je projekt loše pripremljen, te traže da im se i tijekom radova osigura svakodnevna veza od Ilovika do Mrtvaške.

Krajem svibnja zvog projekta Mrtvaška sastali su se župan Zlatko Komadina, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima te gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

“Riječ je o strateški važnom infrastrukturnom projektu za bolje prometno povezivanje kvarnerskih otoka kao i buduće plave magistrale”, zaključili su nakon sastanka.

Ministar Butković izrazio je tada žaljenje onime što opisuje kao opstrukciju projekta od strane mještana Ilovika.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare