Infektolog iz Berlina za N1: “Covid će u siječnju biti još gori”

Vijesti 29. pro 202011:13 > 11:36 0 komentara
Andrej Trampuž
N1

Slovenski infektolog iz Sveučilišne bolnice Charite u Berlinu Andrej Trampuž kazao je da računa da se zbog cijepljenja na ljeto možemo nadati normalizaciji života, ali i to da će nam maske sigurno trebati još do kraja 2021.

“To što imamo cjepivo i što smo počeli s cijepljenjem u cijeloj Europi, jedna je od najboljih vijesti s medicinskog, socijalnog, ekonomskog stajališta. To će trajati nekoliko mjeseci dok cijepimo dovoljno ljudi dok se zaustavi ovaj val. Možemo se nadati da ćemo u ljetnim mjesecima dobiti nazad normalnost i slobodu koju smo imali prije”, kazao je Trampuž i prognozirao:

VEZANE VIJESTI

“Vjerojatno ćemo maske morati nositi i paziti do kraja 2021. godine.”

Ono što bi trebala biti dobra vijest, kazao je, jest to što vjerojatno neće biti lockdowna.

“Prvi zadatak sada je da spriječimo umiranje od covida, zato počinjemo s cijepljenjem prvo onih starijih od 80. Sada je situacija tragična, bolnice su pune pacijenata”, opisao je stanje u bolnicama.

Trampuž kaže da brojke novozaraženih i umrlih nisu u padu niti u Njemačkoj niti u većem dijelu Europe:

“Danas u Njemačkoj imamo više od 800 umrlih od covida. U siječnju će biti još gore, lockdown će biti nastavljen, i to ne mali, nego veliki lockdown. Tome smo krivi i sami. Jer mogli smo izbjeći ovo kad su brojke tek počele rasti.”

VEZANE VIJESTI

“Njemačka je zakasnila, Hrvatska još više, Slovenija isto. Znali smo da će doći drugi val, ali politike to nisu uzele ozbiljno”, objasnio je koga sve drži odgovornim.

“Ovo vrijeme sada investiramo u živote, u živote onih koji su nam dragi; naših roditelja, prijatelja, pa i zdravstvenih radnika”, apelirao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!