N1 istražuje: Tko je Darjan Budimir, mladi lav HDZ-a koji trenutno vodi HROTE

Ekonomija 22. ruj 202318:04 1 komentar
N1 ilustracija/Pixell/Dukom plin

Darjan Budimir, dugogodišnji predsjednik ogranka HDZ-a u Dugom Selu, 2020. godine stigao je na mjesto zamjenika direktora HROTE-a iz lokalne komunalne tvrtke, Dukom plin, u koju ga je, prema sudu lokalnih političara, smjestio punac, otac supruge koji je već radio u toj tvrtki, a zanimljivo je da je i Budimirova supruga nakon njegova zapošljavanja u HROTE-u ubrzo dobila posao u tvrtki Plinacro

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH na kojem je smijenjen direktor HROTE-a, Boris Abramović, za privremenog šefa tog izuzetno važnog tijela, regulatora tržišta energije, izabran je široj javnosti posve nevidljiv Abramovićev zamjenik, Darjan Budimir. Iako se naglašava da je on tu privremeno, već danas ima onih koji smatraju da će on biti i najizgledniji pobjednik na budućem natječaju za direktora HROTE-a.

Već na prvi pregled nalazimo da se radi o iznimno angažiranom predstavniku HDZ-ovih kadrova mlađe generacije. Darjan Budimir je prilično dugo predsjedao gradskim ogrankom stranke u Dugom Selu, a bio je i kandidat za gradonačelnika na izborima 2017. – no u drugom krugu ga je porazio Nenad Panian, tada kandidat HNS-a (koji je pobijedio i na izborima 2021. godine kao kandidat Fokusa). Iako je Darjan Budimir 2020. godine izabran za zamjenika ravnatelja HROTE-a te je tako nesumnjivo iskoračio iz lokalne političko-poslovne sredine, u lokalnom ogranku HDZ-a susreo se s problemima. Prema pisanju lokalnog glasila Dugoselska kronika, u lipnju ove godine Županijski odbor HDZ-a raspustio je stranački gradski odbor zbog samovolje i inertnosti dosadašnjeg predsjednika Budimira.

Dok je politički put sadašnjeg privremenog šefa HROTE-a prilično lako rekonstruirati, njegov stručni karijerni put je nešto kompleksniji. Kada je tjedniku Nacional u studenom 2021. godine istupio bivši direktor Odjela razvoja u HROTE-a, Igor Njegovan, koji je kritizirao i sada smijenjenog, odnosno kako kažu iz Vlade, umirovljenog, Borisa Abramovića, problematiziran je i način izbora Abramovićevog zamjenika. Njegovan je tada, naime, ustvrdio da ga „pogurao“ tadašnji ministar Tomislav Ćorić, po stranačkoj liniji, no Darjan Budimir je odgovorio preko odvjetnika da to nije točno.

Skromna poslovna karijera ili niz rukovodećih funkcija?

Naglašeno da se radi o „visokoobrazovanoj osobi pravne struke, čijem je zapošljavanju prethodio višegodišnji staž na rukovodećim mjestima upravo u trgovačkom društvu koje se bavi energetikom i za čije zapošljavanje nitko ništa nikome nije uvjetovao, a najmanje u tekstu imenovani ministar.“ Dakle, Budimir je smatrao da njegov stranački angažman nema nikakvog utjecaja na njegov kadrovski uspon te da je dovoljno kompetentan za kompleksan i osjetljiv posao u HROTE-u.

A gdje je te kompetencije stjecao?

Darjan Budimir, rođen 1983. godine, jedini staž bilježi u tvrtki Dukom plin d.o.o., lokalnoj komunalnoj tvrtki čiji su vlasnici Grad Dugo Selo i općine Brckovljani i Rugvica, u kojoj je zaposlen 2010. godine, a u tvrtki je u tom trenutku radio već njegov punac (otac njegove supruge) te se među lokalnim političarima smatra da je upravo on pomogao mladom pravniku pri zapošljavanju. Tvrde također da radno mjesto koje Budimir ističe u svojoj biografiji – voditelj pravne službe – nije postojalo u tvrtki prije njegova dolaska te da je i nestalo nakon njegova odlaska na državnu razinu.

Cijela tvrtka Dukom plin je smještena u kući živopisno plave boje koja se lako može zamijeniti za obiteljsku, a tvrtka zapošljava ukupno 26 osoba. Prema zadnjem dostupnom izvješću neto dobit društva za 2022. godinu je iznosila 291.687,49 kuna. Dakle, radi se lokalnoj komunalnoj tvrtki koja nipošto ne upravlja kompleksnim poslovima iz područja energetike. S obzirom da je Darjan isticao da bilježi „višegodišnji staž na rukovodećim mjestima upravo u trgovačkom društvu koje se bavi energetikom“, pitali smo koliko je ukupno osoba radilo u pravnom timu u kojem je on bio voditelj – ali nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

Supruga Darjana Budimira, Maja, također je do suprugova prelaska u HROTE, radila u lokalnom gradskom poduzeću, u tzv. poduzetničkom centru, a od 2021. godine – radi u tvrtki Plinacro, dakle, državnoj tvrtki, operatoru plinskog transportnog sustava.

O detaljima iz biografije novog privremenog šefa HROTE-a uputili smo pitanja i tvrtki Dukom plin u Dugom Selu, ali i Darjanu Budimiru, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.

A rekonstrukcija modela dolaska Darjana Budimira na njegovu novu funkciju, makar bila i privremena, nesumnjivo je važna za bolje razumijevanje njegove stvarne menadžerske snage na toj zahtjevnoj poziciji, gdje je već bio, a bit će još više – razapet između najmoćnijih igrača na hrvatskoj energetskoj sceni i visoke politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare