Nakon ruskih brodova u Jadranu, američki bombarderi prelijeću jug RH

Vijesti 22. kol 202213:15
Izvor: Jonathan Bachman / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Ilustracija

Dva američka bombardera B-52, slavne "leteće tvrđave", danas će u niskom naletu preletjeti gotovo cijeli obalni jug Balkana, na znakovitom strateškom pravcu od albanskoga glavnoga grada Tirane, preko Makedonije i Crne Gore, pa do Dubrovnika.

Prema priopćenju američkoga veleposlanstva, dva bombardera, inače stacionirana u bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, iznad Dubrovnika bi trebala biti između 15:10 i 15:20 sati. Prema planu, građanstvu bi ovi zrakoplovi trebali biti lako uočljivi i bez dvogleda, tijekom demonstracijskog preleta na visini od samo par tisuća stopa iznad tvrđave Lovrijenac.

VEZANA VIJEST

Osim Lovrijenca, američki bombarderi će, najavljeno je, prethodno preletjeti i zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani i više markacija na obali Crne Gore.

Ovaj simbolični prelet dolazi samo nekoliko dana nakon što je procurila vijest o ruskim pomorskim upadima u Jadransko more i njihovim bliskim susretima sa snagama NATO saveza.

“Svrha operacije je pokazati američku predanost sigurnosti NATO saveznika lociranih na jugoistoku Europe”, navodi se u službenome tumačenju snaga Pentagona. Prevedeno na svakodnevni jezik, državama zapadnim saveznicama u okruženju snage Atlantskog saveza ovim poručuju: Tu smo, stojimo čvrsto uz vas i u slučaju opasnosti spremni smo odlučno djelovati, piše Slobodna Dalmacija.

Poruka se svakako mora staviti u kontekst aktualnih, ali i ukupnih ruskih i proruskih djelovanja na Mediteranu i u bazenu zapadnoga Balkana tijekom proteklih više mjeseci. Destabilizacijski pokušaji u BiH, oko Kosova i u Crnoj Gori, orkestirani daljinskim upravljačima iz Beograda i Kremlja, očito postaju sve intenzivniji kako masovno zapinju Putinovi ratni planovi na ukrajinskim bojištima. Otvaranje novih kriznih žarišta u ovome trenutku itekako odgovara Moskvi; odmaknulo bi dominantni fokus svijeta, ali i domaće ruske javnosti, od fijaska aktualne ruske invazije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar