Odgađa se popis stanovništva, neće ga biti do lokalnih izbora

Vijesti 31. sij 202111:12 0 komentara
Damir Plesac
Foto: N1

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine, i još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u razgovoru za Točku na tjedan početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade u čijem je resoru - i popis.

No, popis stanovništva neće početki kako je planirano 1.travnja nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kaže se radi o mjesecima, i da je glavni razog – koronakriza.

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.

Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja, jer na pitanje “radi li se o tjednima ili mjesecima odgode?” Plesac odgovara da se radi o “mjesecima”.

Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama – primjerice Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od HDZ-a Ivan Penava upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Čitav intervju o razlozima za odgodu Popisa stanovnika koji je za TNT dao Damir Plesac pogledajte u priloženom videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!