Ozbiljan problem: “Stvara se dojam da se može živjeti od turizma, a neće moći”

Vijesti 03. srp 202312:31 0 komentara

Ekonomski analitičar Damir Novotny komentirao je u N1 Studiju uživo aktualne teme.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica nazvao je izmjene zakona o plaćama najvećim iskorakom u posljednjih 30 godina, a Novotny kaže da to baš i nije tako.

“Skloni smo pretjerivanju pa i naši političari često brojne manje promjene nazivaju velikim reformama”, govori Novotny podsjećajući na uvođenje OIB-a za koje se svojedobno vjerovalo da je velika promjena.

“Nisu to velike promjene, one su nužne.”

Slabo produktivan Vladin sektor

Novotny navodi kako je cijeli Vladin sektor, kao i Vladina poduzeća, slabo produktivan, ali da postoji prešutni dogovor između privatnog i javnog sektora da smo spremni platiti veliku cijenu za kvalitetnu javnu uslugu, a to ne dobivamo.

“Vlada mora digitalizirati javni sektor, moramo imati što više, kao Slovenija, Austrija, Češka i Slovačka, da javni sektor bude potpuno digitaliziran i oslobođen tih velikih diskusija o plaćama u javnom sektoru. To bi značilo, smanjiti broj radnih mjesta, a povećati plaće u javnom sektoru”, govori Novotny.

Štrajk na sudovima

Prema njegovim riječima, izostale su strukturne reforme. “Struktura cijelog javnog sustava, nedostaju strukturne reforme. Nedostaje nastavnika, ali i učenika. Nedostaje profesora, ali pada i broj studenata. Istovremeno raste broj studenta na privatnim sveučilištima, brojni mladi odlaze studirati u druge zemlje jer im je to omogućeno… Sad se Vlada probudila, odnosi su se u ovoj inflaciji zaoštrili. Inflacija devalvira dohodak pa Vlada kao centar moći kaže da će podići plaće. Ministar Malenica govori da treba promijeniti sustav nagrađivanja. O tome govorimo već desetljećima.”

“Vidjeli smo na Pelješkom mostu, mi težimo dokolici i neradu. Postoje velika istraživanja o tome je li to korisno za zdravlje i boljitak…”, govori Novotny navodeći primjer Kineza, koji su gradili Pelješki most, kao suprotan, oni rade dok posao ne završe. Novotny upozorava i na trend izmjene maksimalne posvećenost poslu i potpunog odmora koji sve češće viđamo.

Kraj razdoblja masovnog turizma

“Javni sektor ima nisku produktivnost i opterećuje privatni sektor, a ne pruža kvalitetne usluge. Mi imamo vrlo visoke poreze, a nemamo kvalitetne javne usluge.”

Vrijeme masovnog turizma je iza nas. On je posljedica socioekonomskog razvoja europe u drugom dijelu 20. stoljeća. Prije je to bio elitni fenomen. On ove godine pred našim očima nestaje. Što se dogodilo? Talijani više ne dolaze na istočnu obalu, a Jadran je postao skup i Nijemcima. Njihova srednja klasa je veliki gubitnik u ovoj inflaciji. To mijenja sliku turističke Hrvatske. Unatoč tom trendu, vidimo rast ponude apartmana. … Otkazuju se jer nemamo nikakvih penala kod otkazivanja, tu je i utjecaj vremenskih prilika. Oni koji se odlučuju u zadnjem trenutku se ne odlučuju za Hrvatsku nego za neke druge destinacije.”

Vlada je poticala izgradnju apartmana, a Novotny smatra da je to loše jer Hrvatska ima najveće učešće takve vrste smještaja u ukupnim smještajnim kapacitetima. Da se kapital iskorišten za gradnju apartmana iskoristio za neke druge stvari… “Mi smo doživjeli tzv. nizozemsku bolest gdje je turizam istisnuo sve druge djelatnosti. Mi imamo veliki problem što se tiče Vladinih politika prema tim regijama jer se stvara dojam da se može živjeti od turizma, a neće se moći.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.