Rinčić: Mrtvaška zarobljena u trokutu ministarstvo-lučka uprava-županija

Vijesti 30. stu 202121:18 > 21:26
N1

Nezavisna vijećnica u Skupštini Primorsko -goranske županije Iva Rinčić smatra da se u slučaju Mrtvaška cijelo vrijeme vrtimo u trokutu Lučka uprava - Županija - Ministarstvo, u kojem odgovorni izbegavaju riješiti problem stanovnika malog otoka. Ilovčani i dalje nastaje spriječiti izgradnju nove luke koja je po njihovom mišljenju megalomanska za svrhu kojoj bi trebala služiti, a njih bi na najmanje dvije godine ostavila bez adekvatne veze sa ostatkom Hrvatske.

Reagirala je i Primorsko-goranska županija, njihov odgovor donosimo u cijelosti.

“Ne postoji nikakva odgovornost Primorsko-goranske županije u priči oko projekta luke Mrtvaška. Županija je u okviru svoje nadležnosti izdala građevinsku dozvolu sukladno mjerodavnom prostornom planu Grada Malog Lošinja. Građevinska dozvola je izvršna i pravomoćna.

Tvrdnje mještana Ilovika o nepotrebnosti rekonstrukcije i dogradnje luke Mrtvaška su neutemeljene. Ovaj Projekt izvodi se radi bolje prometne povezanosti većeg broja otoka, a ne samo otoka Lošinja i otoka Ilovika. Dovršetkom Projekta luke Mrtvaška stvorit će se infrastrukturne pretpostavke za izgradnju državne ceste od Malog Lošinja do Mrtvaške te buduće nove i bolje pomorsko-prometne povezanosti otoka Lošinja s otocima Rabom, Pagom, sjevernodalmatinskim otocima, Zadrom i gradovima na talijanskoj obali.

Navodi o spekulacijama zemljištem u cijelosti su neutemeljeni jer se radovi izvode na lučkom području koje je pomorsko dobro i kao takvu u posebnom stvarnopravnom režimu u kojem nema prava vlasništva.

Neistinita je teza o zamjeni desetminutne brodske linije onom od 120 minuta. Sadašnja privremena dužobalna linija od Ilovika do središta Malog Lošinja traje 65 minuta, što je ukupno 20 minuta duže od redovne linije koja je vozila na relaciji Ilovik-Mrtvaška i prijevozom taxi vozilomdo Malog Lošinja. Nema zamjene linije, već je došlo do privremenog izmještanja brodske linije iz luke Ilovik u luku Mrtvaška uslijed njene nemogućnosti održavanja zbog izvođenja građevinskih radova. Od ponuđene četiri (4) alternativne luke privremenog izmještanja linije, neovisno o vremenskim uvjetima, upravo su predstavnici Mjesnog odbora Ilovik izabrali luku Mali Lošinj koja je udaljenija od ovih preostalih ponuđenih luka. Također, vremenska razlika dolaska iz Ilovika u Mali Lošinj je puno manja s obzirom na potrebu daljnjeg polusatnog cestovnog prometa iz Mrtvaške u grad Mali Lošinj sada makadamskom cestom.

Ne postoji ničija odgovornost za izdanu građevinsku dozvolu jer ona nije protuzakonita. Unatoč njenoj izvršnosti i pravomoćnosti, na temelju prijave jednog od prosvjednika protiv Projekta luke Mrtvaška, proveden je upravni nadzor od strane nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je zaključilo da izdavanje dozvole u pogledu urbanističkoga plana uređenja nije u suprotnosti s odredbama Zakona o prostornom uređenju, i time potvrdilo zakonitost građevinske dozvole.

Ne postoji odgovornost niti za izostanak faznosti gradnje jer je u građevinska dozvola izdana bez lokacijske dozvole uslijed riješenih imovinsko-pranih odnosa.
Najodlučnije se odbija da bi realizacija Projekta luke Mrtvaška ugrozila egzistenciju mladih obitelji na Iloviku. Svjesni smo da će ona uzrokovati određeni pad standarda prometne povezanosti Ilovika s Lošinjem, ali ta ono će biti vremenski ograničeno tijekom izvođenja radova, tijekom kojeg vremena su svi dionici poduzeli maksimalne napore i radnje k smanjenju i uklanjanju negativno posljedica na taj standard. Također, neovisno o tome, takav standard pomorske povezanosti i dalje neće biti manji od onog koji imaju mještani drugih otoka, poput Suska, Unija, Oliba, Silbe, Premude i sl.

Primorsko-goranskoj županiji nisu se obratili niti OLAF niti Eppo. ”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.