Što se želi povećanjem poreza? “Ogroman broj glasača HDZ-a živi od nekretnina”

Vijesti 27. kol 202322:35 0 komentara

Nova vladina porezna reforma, predstavljena prije nekoliko mjeseci, izazvala je niz kritika osobito najvećih gradova. Reformom se ukida prirez, pa tu gradovi gube milijune eura. Ipak kompromis je na vidiku - Ministarstvo financija spremno je povećati poreze na imovinu i kapital.

Zagreb ukidanjem prireza gubi 140 milijuna eura. Gradonačelnik Tomislav Tomašević odmah je najavio da će minus nadoknaditi maksimalnim povećanjem poreza na dohodak. No čini se da će od toga odustati. Ministarstvo financija spremno je povećati poreze na imovinu i kapital.

“Gubitak prihoda od prireza znači zapravo gubitak jednomjesečnih prihoda grada Zagreba. Vlada nije predvidjela u tom svom poreznom paketu da bi gradovi i općine mogli podići stope poreza na dohodak od kapitala i od imovine. To je prije svega nekonzistentno, a u drugu ruku, ja ću se usuditi reći da je to socijalno neosjetljivo”, kaže Damir Bakić, saborski zastupnik strane Možemo.

Iako ovakvo oporezivanje neće utjecati na niz gradova koji prirez uopće nisu imali, hoće na poduzetnike.

“Meni je zanimljivo upravo to da je Vlada odlučila prihvatiti prijedlog Možemo! koji u biti nekako najviše plaču zbog tog ukidanja prireza u gradu Zagrebu. Svim poduzetnicima jasna poruka – dođite i investirajte ne u Zagrebu gdje će Vam oderati kožu već dođite i investirajte u Bjelovaru jer će ovdje Vaša kuna vrijediti više”, poziva gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Međutim, ekonomist Boris Podobnik iz udruge Glas poduzetnika smatra da se uvođenjem većeg poreza na kapital i imovinu u Zagrebu izbjegava još jedan pokušaj uvođenja poreza na nekretnine.

“Ogroman broj građana, pa i glasača HDZ-a živi od nekretnina takav potez posebno neposredno pred izbore ne možemo očekivati. A što se tiče poreza na kapital, država će opet možda dati granice. Znači veću i manju granicu pa se onda može dogoditi da Zagreb koji će poželjeti da dobiva više od bogatijih građana će ti građani jednostavno se preseliti barem fiktivno u neka prigradska naselja Svetu Nedelju ili Samobor recimo”, objašnjava Podobnik.

Ovakva porezna reforma i viši paušalni porez mogli bi biti dodatan udarac za iznajmljivače u Zagrebu, posebice onih za dnevni najam. Pokušali smo dobiti njihovu reakciju, no kažu da još nisu dogovorili zajedničko stajalište o ovoj temi.

“Trenutni zakon dozvoljava da gradovi i općine odrede visinu tog paušalnog poreza. Dan je minimalan i maksimalan, onaj maksimalan iznosi 200 eura po krevetu za te takozvane iznajmljivače. 200 Eura po krevetu, da se ne bismo krivo razumjeli, godišnje. Trenutno je 40 u Zagrebu. Tako neprimjeren porezni tretman te djelatnosti zapravo vrlo mnogo generira ovu spiralu rasta i to astronomskog rasta cijena nekretnina”, tvrdi Bakić.

U Splitu predlažu da se ukidanje prireza nadoknadi kroz odbitak PDV-a za razvoj gradova. “Kad su već odlučili da rade ovakve izmjene da onda možda omoguće ulaganje u infrastrukturu i da se recimo ukine PDV na infrastrukturu u gradovima da se pomogne gradovima koji su aktivniji da mogu bolje graditi sportsku, komunalnu, kulturnu i obrazovnu infrastrukturu”, smatra gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

A gradonačelnik Rijeke čeka 2. čitanje Zakona prije iznošenja svojih prijedloga. Kakve i koje će sve biti izmjene u novoj Vladinoj poreznoj reformi trebalo bi biti jasnije za dva tjedna, a cilj je ostaviti gradovima prostor kako ne bi morali dizati porez na plaće građanima koji se i bez toga bore s inflacijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!