Zaštićeni stanari: “Jedna Vladina mjera krši pravo na dom zajamčeno Ustavom”

Marko Fak, odvjetnik Udruge stanara, gostovao je u Newsroomu nakon što je bio na sastanku s ministrom Brankom Bačićem kao član radne skupine za novi prijedlog zakona koji bi trebao riješiti pitanje nositelja stanarskih prava na privatnom vlasništvu.

Raniji prijedlog zakona koji bi trebao riješiti ovaj višedesetljetni problem srušen je na Ustavnom sudu. Marko Fak se prvo zahvalio Ministarstvu i Vladi jer se uhvatili rješavanja ovog problema.

“To traje od 1959. od nacionalizacije. Nijedna vlada nije uspijela riješiti taj problem, neki su pokušavali s figom u džepu, ali dojmovi sa sastanka su mi vrlo pozitivni. Nitko tko je završio u stanu privatnog vlasništva nije povlaštena klasa.”

Ministar Branko Bačić prezentirao je na sastanku četiri modela rješenja ovog problema.

Prva mjera obuhvaća dogovor najmoprimca i vlasnika pri čemu najmoprimac ostaje u stanu s ugovorom o najmu po tržišnoj vrijednosti, a zaštićena najamnina se ukida.

Druga mjera predviđa da vlasnik dobije zamjenski stan u vlasništvu države, a najmoprimcu je omogućen otkup stana u kojem živi prema uvjetima o stanarskom pravu.

U sklopu treće mjere država Hrvatska će otkupiti stan od vlasnika po tržišnoj cijeni, a najmoprimac će ga kupiti prema odbredbama zakona o stanarskom pravu.

“Zamjenski stan je predviđen kao četvrta mjera“, objašnjava Fak i dodaje: “U provedbi te mjere donekle se krši pravo na dom koje je zajamčeno Ustavom. Smatramo da osobe koje preko 70 godina žive u određenom stanu, stvorile su vezu s nekretninom i to je njihov dom bez obzira na vlasništvo i iseljavanje takvih ljudi ne bi bilo u sklad s Ustavom. Spremni smo na Ustavnom sudu rušiti taj model. Takvih primjera ima izuzetno malo.”

Kako kaže, broj takvih stanova je 2011. iznosio 3.500 stanova, no te brojke višu nisu mjerodavne jer su sigurno manje.

“Država je zakuhala ovu situaciju, a dosad su prali ruke. Adekvatno rješenje je obeštećenje vlasnika. To je nepravda prema najmoprimcima koji su živjeli u strahu i vlasnicima koji nisu imali ništa od vlastite nekretnine, nepravda prema obje strane. Bacili su kost između dvije skupine i čekaju da se oko te kosti potuku.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.