Dekompresija kralježnice: Cijena, izgled, rezultati tretmana koji olakšava život

Zdravlje 01. lip 202112:40 > 15:34 0 komentara
Kindel Media/ Pexels/Ilustracija

Dekompresijska terapija kralježnice je uspješna, neoperativna procedura koja omogućava popuštanje boli u donjem dijelu leđa, rukama, nogama i vratu. Učinkovita je i smatra se najnaprednijim sustavom liječenja za herniju ili degeneraciju diska. U Hrvatskoj se rijetko koristi, no sve je veći broj privatnih poliklinika koje prakticiraju dekompresiju kralježnice.

Do problema s kralježnicom najčešće dolazi zbog starenja te sjedilačkog načina života. Uzrok bolova u leđima mogu biti fizički napori, dugotrajni nepravilni položaji, dugotrajno sjedenje, išijas, skolioza, radikulopatija… Određeni problemi s kralježnicom mogu biti urođeni.

Kako izgleda dekompresija kralježnice?

Dekompresija kralježnice je neinvazivna metoda bez operacije koja smanjuje bol uzrokovanu iritacijom spinalnih korjenova. Za dekompresiju kralježnice se koristi kompjuterska tehnologija i oprema koja određenim mehanizmima omogućava prirodni proces cijeljenja. Proces dekompresije, kako i ime samo govori, radi na smanjenju kompresije ili pritiska u kralježnici.

Ovime se poboljšava cirkulacija krvi i izmjena tvari u bolnom, ozlijeđenom području. Dekompresija kralježnice smanjuje pritisak na disk i živce. Kod nekih ljudi može doći do trnaca, ukočenosti i bolova u kralježnici i ekstremitetima, a ovaj tretman kralježnice to rješava.

Razvlačenjem kralježaka se stvara više prostora za međukralježnički disk što omogućava bolju i bržu opskrbu kisikom i hranjivim tvarima. To omogućava brže cijeljenje i prestanak problema i boli. Stvaranje prostora potiče cirkulaciju i tako stimulira cijeljenje. U ovom procesu se smanjuje bol i zbog toga što se istežu receptori u mekom tkivu te zbog novog pozicioniranja zglobova.

Završavanjem tog procesa se smanjuje bol i vraća funkcija nogu ili donjeg dijela kralježnice.

Proces dekompresije kralježnice

Prije početka terapija dekompresije kralježnice se zagrijava bolno područje što je dio pripreme pacijenta. Za ovo se može koristiti masaža ili zagrijavanje bolnog područja infracrvenim svjetlom. Dekompresija kralježnice se izvodi u ležećem položaju uz pomoć sofisticiranog aparata koji isteže kralježnicu.

Sam proces dekompresije se izvodi na stolu te je pacijent postavljen u određeni položaj ovisno o dijagnozi i konkretnom problemu koji se rješava. Dekompresiju izvodi računalno navođen elektromotor. Rastezanje kralježnice traje oko 15 minuta, vrlo je nježno, no može biti bolno. Intenzitet, trajanje i reakcija će ovisiti o problemu koji se tretira. Ovime se uklanja napetost mišića.

Kod nekih pacijenata se može dati analgezija kako bi se smanjila bol. Obično je potrebno nekoliko tretmana kako bi se riješila poteškoća, a razmak između tretmana je obično nekoliko dana. Na kraju tretmana se može provesti tretman analgetskom interferentnom strujom.

Je li dekompresija kralježnice učinkovita?

S obzirom na to da se radi o neinvazivnoj i neoperativnoj metodi rješavanja boli u kralježnici, učinkovitost je vrlo velika. Podaci pokazuju da je uspješnost u smanjenju boli i problema oko 80% po pitanju donjeg dijela leđa i kralježaka, i oko 95% po pitanju vratne kralježnice. Podaci su pokazali i da nakon dekompresije kralježnice dolazi do smanjenje prosječne razine boli.

Bol se smanjuje i odmah nakon terapije, ali i dugoročno ako se terapija ponavlja i koristi uz druge metode smanjivanja boli poput fizikalne terapije i pojačanog kretanja.

Cijena dekompresijske terapije kralježnice

U Hrvatskoj se dekompresija kralježnice može odraditi u privatnim fizikalnim poliklinikama. Cijena će varirati o tome hoće li pacijentu biti potrebne i dodatne terapije. Prosječna cijena dekompresije kralježnice je oko 300 kuna za sat vremena tretmana. Pacijentima obično nije dovoljan samo jedan tretman već je njega potrebno ponavljati oko četiri do pet puta.

Cijena pet tretmana dekompresijske terapije kralježnice uz sve potrebne dodatne tretmane varira od 1.200 do 3.500 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.