Je li aluminijska folija loša i treba li je izbjegavati?

Cooking 16. sij 202517:29 0 komentara
Aluminijska folija
Pexels/ilustracija

Aluminijska folija nezaobilazan je dio mnogih kuhinja, korisna za oblaganje posuda za pečenje i zamatanje ostataka hrane. No, aluminij je ipak metal, a dolazi u blizak kontakt s vašom hranom. Postavlja se pitanje - je li aluminijska folija štetna?

Kuhanje s aluminijskom folijom povećava vašu izloženost tom metalu. I dok većina ljudi s time nema problema, prekomjerna izloženost aluminiju može uzrokovati poteškoće, osobito kod djece i osoba s određenim zdravstvenim problemima.

Je li aluminijska folija toksična? Svaki put kada kuhate s folijom, mala količina aluminija prenosi se na hranu koju jedete. Međutim, to je samo mali dio ukupne količine aluminija kojem ste svakodnevno izloženi.

Iako toga možda niste svjesni, aluminij je gotovo svugdje – prirodno se pojavljuje u vodi koju pijete i zraku koji udišete. Također je prisutan u hrani koju konzumirate, a u nekim pakiranim proizvodima dodaje se kao konzervans. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prosječna odrasla osoba u SAD-u dnevno unosi 7 do 9 mg aluminija putem hrane, piše Livestrong.com. Koliko aluminija dospijeva u vašu hranu tijekom kuhanja s aluminijskom folijom ovisi o vrsti hrane koju pripremate i načinu kuhanja.

Utječe li aluminijska folija na hranu?

Kada kuhate s aluminijskom folijom, male količine aluminija mogu se prenijeti na hranu, posebno ako kuhate kiselu hranu poput citrusa ili rajčica, koristite visoke temperature ili duže vrijeme kuhanja. Prema istraživanju iz rujna 2019. objavljenom u časopisu ‌Food Science & Nutrition‌, folija može povećati razinu aluminija u nekim namirnicama (poput marinirane ribe) do 40 puta.

Međutim, čak i uz ta povećanja, izloženost aluminiju obično je ispod sigurnih razina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kaže nutricionistica Jackie Newgent. Zahvaljujući bubrezima, većina aluminija iz tijela se izbacuje stolicom i urinom.

Potencijalni zdravstveni rizici aluminija

Iako je kuhanje s aluminijskom folijom općenito sigurno za većinu ljudi, određene skupine, poput djece i osoba s bubrežnim bolestima, trebaju biti opreznije jer njihova tijela teže eliminiraju aluminij.

Dugotrajna izloženost visokim razinama aluminija može ometati apsorpciju kalcija i željeza, što može negativno utjecati na zdravlje kostiju, rast i razvoj te prijenos kisika u tijelu.

Hraba u aluminijskoj foliji
Pexels/ilustracija

Osobe s bubrežnim bolestima ne mogu učinkovito izbaciti aluminij, što može dovesti do nakupljanja u tijelu i negativno utjecati na kosti i mozak.

Neka istraživanja sugeriraju da visoki unos aluminija može povećati rizik od Alzheimerove bolesti, no nema jasnih dokaza koji bi to potvrdili.

Alternativni materijali:

Papir za pečenje (posebno nebijeljeni): Siguran je do 230 °C i odličan za pečenje.

Silikonske podloge i poklopci: Otporni na visoke temperature i sigurni za hranu.

Jestivi listovi: Kukuruzne ljuske, listovi vinove loze ili banane dodaju aromu hrani pri kuhanju.

Stakleni i porculanski pribor: Iako skuplji, potpuno su sigurni i ne otpuštaju kemikalije.

Aluminijska folija
Pexels/ilustracija

Savjeti za sigurno kuhanje s aluminijskom folijom

Izbjegavajte kiselu hranu, sol i začine tijekom kuhanja. Dodajte ih nakon pripreme.

Kuhajte na nižim temperaturama (ispod 200 °C) i skratite vrijeme kuhanja.

Upotrijebite dvostruku zaštitu: Zamotajte hranu prvo u papir za pečenje, a zatim u foliju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!