Liječnici otkrivaju: Ovo su najčešći simptomi covida ove godine

Zdravlje 12. velj 202412:32 0 komentara
Shutterstock

Prošlo je gotovo pet godina od početka pandemije covida-19 i dosad ste vjerojatno dobro naučili koji su glavni znakovi infekcije. No, koronavirus i način na koji ljudi reagiraju na njega, promijenili su se tijekom vremena pa tako ni simptomi covidfa-19 više ne izgledaju kao na početku pandemije.

Širenje varijante JN.1 također je promijenio bolest. Ova varijanta covida, koja sada obuhvaća gotovo 62 posto zaraženih u SAD-u, obično uzrokuje blažu bolest. Međutim, virus je još uvijek ozbiljan i smrtonosan za neke, a hospitalizacije i smrtni slučajevi od covida-19 trenutno su u porastu u SAD-u.

S obzirom na to da većina oboljelih ima blage simptome, dr. William Schaffner kaže da je nekad teško razlikovati ovu varijantu covida od obične prehlade ili gripe.

Koji su najčešći simptomi covida 2024.?

Češći simptomi:

Groznica ili zimica

– Začepljenost ili curenje nosa

– Grlobolja

– Povišena temperatura

– Bolovi u mišićima

Kašalj

– Kratkoća daha ili otežano disanje

Umor

Rjeđi simptomi:

– Mučnina ili povraćanje

– Proljev

– Gubitak okusa ili mirisa

No, liječnici upozoravaju da neke simtpomi i dalje teško pogađaju, a to se posebno odnosi na rizične skupine kao što su starije osobe, kronični bolesnici, osobe sa slabim imunitetom, trudnice, oboljeli od plućnih bolesti itd, piše Prevention.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!