“Da građani nemaju interes u korištenju prešutnih minusa, ne bi ih koristili”

Biznis 02. ruj 202108:53 > 10:32
N1

Financijski analitičar Andrej Grubišić gostovao je u Novom danu gdje je, među ostalim, govorio o prešutnom prekoračenju na računima.

Grubišić kaže da problem s prešutnim minusima nije eskalirao.

“Činjenica da postoji takav proizvod i da je on konzumiran od strane građana, odnosno potrošača, sugerira da građani vjerojatno nalaze neki interes u konzumaciji tog proizvoda. U suprotnom ga ne bi konzumirali”, rekao je Grubišić pa dodao:

VEZANA VIJEST

“Ne dvojim da postoji velika vjerojatnost da ljudi nisu pročitali sve opće uvjete poslovanja banaka. Je li jasno iskomuncirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa je potencijalno drugo pitanje. Ako je netko ušao u taj odnos, a bilo mu je rečeno da je kamatna stopa x, a isplao je x plus nešto, onda vjerojatno postoji osnova da se traži neka vrsta objašnjenja, ako ne i obeštećenja.”

“Ako vam je banka nešto iskomunicirala i ne drži se toga, to treba sankcionirati”

“Mislim da je ovdje ključno je li nešto iskomunicirano i je li nanesena toj strani šteta. Tu mislim da su veliki upitnici”, rekao je.

Pojasnio je da ako banka obračunava određenu kamatnu stopu da potrošači imaju uvid u to na svom računu.

“U javnom diskursu se uvijek stječe dojam da su banke napravile nešto krivo i trebamo samo utvrditi u kojoj mjeri su to napravile krivo i oštetile pojedinca, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti”, istaknuo je Grubišić.

“Ako vam je banka nešto iskomunicirala i ne drži se toga, smatram da to treba sankcionirati, odnosno obeštetiti drugu stranu”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.