Ekonomski analitičar: Jedna će skupina ljudi u inflaciji izaći kao pobjednik

Ekonomija 01. stu 202211:21 0 komentara

Ekonomski analitičar Damir Novotny u N1 Studiju uživo komentirao je mogući rast kamata koji najavljuju financijski stručnjaci.

“I da nije bilo agresije na Ukrajinu, inflacija bi nas dočekala jer u proteklih 10 godina krediti su bili dostupni, kamatne stope apsurdno niske”, rekao je Damir Novotny i dodao:

VEZANE VIJESTI

“To vrijeme je iza nas, kamate će rasti, možda ne brzinom s obzirom na inflaciju. Jedina mjera protiv inflacije je rast kamatnih stopa i pad kupovne moći, tj. povlačenje novca iz opticaja. Uz fiskalne politike to je jedini instrument. Građani kamate mogu fiksirati s bankama, ali to na duže rokove nitko neće jer su u budućnosti moguća razna iznenađenja. Treba naglasiti drugu stranu medalje – inflacija nije tako loša vijest za vlasnike nekretnina, cijene će rasti i vrijednost imovine će brže rasti nego kamatne stope. Oni će u inflaciji biti pobjednici – imat će veću imovinu u odnosu na ono što su platili.”

Na pitanje ima li kakvog rješenja protiv rasta kamata, možda fiksacija, Novotny odgovara:

“Jedino rješenje da se građani riješe viškova kvadrata jer kad su kamatne stope bile niske, građani su se lakše odlučivali na kupovinu velikih stanova koji im nisu bili potrebni. Po najnovijem popisu u Hrvatskoj postoji dvostruko više stambenih jedinica od kućanstava – velik broj namijenjen je špekulaciji ili investiciji ili iznajmljivanju. Manji dio sugrađana koji je morao kupovati stanova na kredit, to je i Vlada s poticajnim mjerama sudjelovala u euforiji kupovine stanova, veliki sam protivnik intervencija Vlade jer oni u pravilu naprave više štete nego koristi. Cijene stambenih kredita će rasti i teško je tu naći rješenje, ali će građani racionalno odlučivati. Dohodci se moraju optimizirati, time će profitirati tržište nekretnina. Kućanstva, svi mi ćemo se prilagoditi.”

Trajno blokirani – fenomen Hrvatske

Novotny ne očekuje novi val blokiranih građana dodajući da ne vidi vezu između blokade i inflacije:

VEZANA VIJEST

“Ne vidim tu direktnu vezu između kriza svakih desetak godine, to je zakonitost ekonomskih ciklusa, s fenomenom trajno blokiranih. Taj fenomen trajno blokiranih računa je fenomen Hrvatske koja to vuče iz socijalističkog sustava – blokiranje računa, a ne ukupne imovine. Dugovi se moraju vratiti, trajna blokada ne vodi rješenju. Ovrha u Hrvatskoj je zapravo pogrešan smjer rješavanja problema, takav koncept ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji. Treba se dogoditi prisilna nagodba.”

Novotny zaključuje da nitko ne može prognozirati inflaciju te da ona nije samo posljedica ratnih zbivanja u Ukrajini. “Inflacija je posljedica manjka roba uz veliku kupovnu moć kućanstava. Preporuka je prilagoditi se inflaciji odnosno rastu cijena”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!