Linić: Dolazi vrijeme težeg preživljavanja za one koji imaju niska primanja

Ekonomija 07. srp 202212:04 > 15:11 0 komentara

Bivši ministar financija Slavko Linić komentirao je u programu N1 Studiju uživo vijest o odlasku Zdravka Marića iz Vlade, inflaciju s kojom smo suočeni, globalnu recesiju koja nam prijeti te presudu u arbitraži s MOL-om.

Smatra da su razlog za Marićevu ostavku vjerojatno njegove godine.

“Još uvijek je mlad, a ima šest godina iskustva u javnom sektoru na vrlo teškim poslovima. Čovjek se polako zasiti jer je teško biti na javnoj funkciji neprekidno pod paskom cijele nacije. Želi se dokazati negdje drugdje”, kazao je Linić.

Dodao je da je Marić vjerojatno smatra da mirno može otići negdje drugo jer je iza njega jedna uspješna faza posla koja uključuje određene porezne reforme koje su provedene, stabilizaciranje državnog minusa, proračunskih rashoda, te na koncu i skori ulazak u eurozonu.

Marić odličan ministar

“On je bio odličan ministar. Iako ministar mora biti strog u poštivanju u poreznih pravila, on je s nizom reformi pomagao građanima u održavanju standarda”, ocijenio je Linić.

Ne slaže se da se ono što se zamjera Zdravku Mariću može nazvati aferama.

“To je normalan život svakog od nas. Ta druženja su iz našeg ranijeg djetinjstva. Uvijek ste s poslovnim ljudima. Ne vidim u tom dijelu problem. Problem je ako ne želite polagati svaki put gdje ste bili, koliko ste platili… Svi se želimo toga osloboditi. To je ono zbog čega javna funkcija ima teret”, kazao je Linić dodajući da ne misli da će tu pravosuđe imati posla.

Ne slaže se niti da Marić odlazi jer slijedi nekakva velika propast pročuna u Hrvatskoj.

“Nikad neće proračun propasti, uvijek se može smanjiti. S ozbiljnim ljudima će uvijek opstati. Ostaje pitanje koliko će se moći pomoći gospodarstvu. Za mene to nije bezizlazna situacija”, rekao je.

Dolazi vrijeme štednje

“Sigurno je da će ono što se u zadnje vrijeme malo popravilo sada izgubiti. Dolazi vrijeme štednje, manje potrošnje i težeg preživljavanja za one koji imaju niska primanja”, kazao je Linić koji smatra da će najveći izazov novom ministru biti da mora paziti da se naplati novac od onih koji profitiraju u nepoštenim utakmicama kako bi se tim novcem ojačao socijalni program.

“Nedopustivo je da u ovakvoj situaciji netko ostvari ekstra-profite”, ističe Linić.

Ne misli niti da će ulazak u eurozonu utjecati na inflaciju.

“Na inflaciju su utjecali nagli skok cijene energanata, a ostaje i problem hoće li doći do nestašice energenata. Koštat će i ta promjena s fosilnih na moderna goriva. U tom dijelu inflacija itekako može utjecati i na gospodarstvo i na standard”, rekao je.

Arbitražna presuda

“Kada gledamo zahtjeve MOL-a, oni su bili deseterostruko veći nego što je presuda arbitraže. Da nismo išli na arbitražu, nagodba bi bila rješenje. Bi li ona bila samo ovoliko?”, upitao je Linić koji vjeruje da sama nagodba ne bi bila samo 180 milijuna nego daleko veća.

Kao problem ističe što su se Mađarima dala prevelika prava koja se nisu trebala dati, za što napominje da je kriv Ivo Sanader.

“Nisu ulagali, a dala su im se tolika prava”, kazao je Linić.

Vjeruje da nismo nemoćni jer je Vlada ipak partner u dionicama s MOL-om.

“Očito da treba malo žešće razgovarati. Nažalost, to nije niti Milanović radio, niti Sanader. Otkup INA-e od MOL-a nije dobro rješenje”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.