Nikad skuplji studentski život: Studentima treba jedna prosječna hrvatska plaća

Ekonomija 24. kol 202206:59 0 komentara
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/ilustracija

S ovakvim rastom cijena nekretnina, nije lako ni studentima koji odlaze na studij u druge gradove. Istražili smo koliko košta studentski život i kako se u ovoj krizi snalaze i studenti i njihovi roditelji.

Matura položena, a kovčeg na pola pun. To je priča za većinu od 25.000 brucoša koji će za mjesec dana ići od kuće na studij. Među njima je i 18-godišnja Anđela Piplović. Ona na sreću ima svoj stan, no za život u glavnom gradu će joj trebati barem tri tisuće kuna. Zbog toga već razmišlja o poslu.

VEZANE VIJESTI

“Ispod 3000 kuna ne mogu ni oni koji su najštedljiviji, a to najčešće prelazi cifru od 5000 kuna. Zato će se trebati dobro raditi uz studij i zaraditi za tu cifru.”, rekla je brucošica Anđela.

Troškovi rastu, pomoći od države nema, a plaće su iste. No, roditelji se ne žale dok god su djeca dobri studenti. Majka dva sina ističe kako je razlika u troškovima između njih dvoje u visini jedne hrvatske plaće.

“Prije je stan bio 200 eura, sada je to oko 300-400 eura minimalno. Stariji je sin mogao živjeti sam, mlađi mora imati cimera jer je preskupo. Sve se povećalo i svi moramo raditi i svi moramo pomagati”, rekla je Brigita Marić, majka dvojice studenata.

Sve je poskupjelo

Nakon upisa, prvo treba naći smještaj. U Splitu za 1300 studenata se cijena nije dizala, iako su troškovi za energente rasli.

“Cijena električne energije je išla gore za 100%, a samo u kolovozu je cijena struje skočila za 400%, no cijene nismo dizali”, rekao je Matej Sunara iz odjela za odnose s javnošću Studentskog centra Split.

“Cijena varira od 490 do 890 kuna ovisno o razini komfora”, dodao je.

Većina će ih ipak useliti u stanove. Društvene mreže i web stranice prepune su ponuda, no cijene su visoke. Jedna agencija za nekretnine je spremna za udarne mjesece, rujan i listopad. Cijena najma je, prema riječima direktora agencije, skočila za 100 do 200% posljednjih nekoliko godina.

“I u Splitu i u Zagrebu cijena jednosobnih stanova je između 300 i 400 eura ovisno o lokaciji i opremi stana. To su manji stanovi. Onda idu dvosobni, trosobni i četverosobni stanovi gdje je cijena i do 1000 eura”, kaže Marin Biliškov, direktor agencije za nekretnine.

Hrana je drugi najveći segment. Zato je spasonosna x-ica gdje iznos subvencije varira od 70% za meni do 50% za jela po izboru. Studenti su zadovoljni:

“Cijene su odlične i kad god negdje idem, uvijek kupim stvari u menzi. Hrana je kvalitetna i fina za ono što se za cijenu nudi”, rekla je Rita Rudelić, studentica iz Rijeke.

Cijena javnog prijevoza je oko sto kuna. Kvaliteta ovisi od grada do grada. No, zbog visokih cijena karata, ove će djevojke rijetko kući. Na upit o jeftinom vlaku, samo su se nasmijale.

Brojni studenti uz studij i rade

“Naš vlak je katastrofa. Jednom sam se vozila u Split vlakom, 8 sati je trajao put. Rekla sam više nikad.”, rekla je Lucija Jagnjić, studentica iz Splita.

Život studenta za mnoge je preskup stoga veliki broj od 150.000 studenata radi i studira. Oni su tiha radna snaga, osobito ljeti. Ovaj student građevine je sezonskim poslom zaradio za zimu. Za razliku od mnogih, on je iz Zagreba stigao u Split i živi s rodbinom.

“Satnica se povećava, no limit ostaje uvijek isti. Zbog toga ne možeš odraditi onoliko posla koliko si htio prije radi poreza i to…. Ja se trudim doći do 2000 mjesečno da mi ostane i za idući mjesec.”, rekao je student Matko iz Zagreba.

Cijena studentskog života nikad nije bila skuplja. Za život izvan rodnog grada trebat će svakom studentu jedna prosječna hrvatska plaća, što je teško dohvatljivo prosječnoj obitelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!