Nizozemska tvrtka tužila Ericsson zbog kršenja patenata

Biznis 01. tra 202117:22
Izvor: Pixabay

Nizozemska telekomunikacijska tvrtka KPN NV podnijela je pred američkim sudom tužbu protiv švedskog proizvođača opreme Ericssona, tvrdeći da je prekršio njezine patente za funkcije bežične mreže.

Predmet spora navodno je Ericssonovo kršenje pet KPN-ovih patenata, navodi BBC.

U tužbi najveći nizozemski operater tvrdi da je Ericssonu ponudio licence, ali je švedska kompanija ponudu odbila. KPN sada traži novčanu naknadu za prekršene patente.

„Suzdržat ćemo se od komentara jer je pravni spor u tijeku”, rekla je glasnogovornica Ericssona.

Glasnogovornik KPN-a nije želio ulaziti u detalje tužbe jer je slučaj na sudu.

Nizozemska tvrtka kupac je Ericssonove telekomunikacijske opreme već dulje od deset godina i prošle godine povjerila mu je posao gradnje temeljnih elemenata nove 5G mobilne mreže.

Tužbe kojima se traži naknada za intelektualno vlasništvo uobičajena su pojava u tehnološkom sektoru. Ericsson je tako u prosincu u SAD-u podnio tužbu protiv Samsunga također u sporu oko patenta, podsjeća BBC.

Švedska kompanija upozorila je tada da bi odgođena isplata licencnih naknada i potencijalni pravni troškovi mogli smanjiti njezin operativni prihod za jednu do 1,5 milijardi švedskih kruna (118 do 177 milijuna dolara) po tromjesečju, počevši od prvog tromjesečja 2021. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar