Objavljeni detalji višemjesečne istrage u GSKG-u

Crna kronika 18. lip 202109:34 > 10:001 komentar
GSKG, uhićenja
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

U četvrtak su u Zagrebu uhićene četiri osobe povezane s gospodarskim kriminalom, među ostalima voditelj Odjela za hitne intervencije u GSKG-u.

Policija je jutros objavia detalje višemjesečnog istraživanja, a njihovo priopćeje prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Rijeka) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana starosti 54, 49, 57, 51 godinu zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, odnosno, zbog sumnje da je 54-godišnjak počinio kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, a ostali osumnjičeni kaznena djela davanja mita u gospodarskom poslovanju.

VEZANE VIJESTI

Sumnja se da su od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, osumnjičeni 54-godišnjak, kao voditelj u trgovačkom društvu u vlasništvu Grada Zagreba te ujedno i predsjednik povjerenstva za listu izvoditelja radova trgovačkog društva, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima, a koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, s ostalim osumnjičenima dogovorio da će njihovim trgovačkim društvima i obrtima osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te poslova hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem trgovačkog društva, da će požurivati naplatu računa i osigurati pružanje drugih usluga, pod uvjetom da mu zauzvrat isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te pruže i druge usluge, a na što su oni pristali.

Osumnjičeni 54-godišnjak je, koristeći svoj položaj, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi, na različite načine pogodovao određenom broju trgovačkih društava i obrta koji se bave građevinskim radovima, održavanjem zgrada te hitnim intervencijama. Ta pogodovanja su se očitovala kroz pokazivanje ponuda ostalih ponuđača, kako bi vlasnici prijavljenih društava potom mogla prilagoditi i dostaviti povoljniju ponudu, dogovora kod pripreme postupaka izravnog ugovaranja, prioritetnog angažiranja kod hitnih intervencija i zahvata u odnosu na druge subjekte s liste sposobnih izvođača gradskog trgovačkog društva te kroz prioritetnu naplatu izvedenih radova, u odnosu na maksimalni zakonski rok i druga trgovačka društva i obrte.

Pored navedenog sumnja se da je od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine u Zagrebu, 54-godišnjak 49-godišnjaka obavještavao o aktualnim poslovima izvođenja građevinskih radova, pokazivao mu ponude drugih ponuditelja kako bi ovaj mogao sačiniti povoljnije ponude i tako dobiti poslove te mu je korištenjem svog položaja i utjecaja dogovorio poslove i prije nego što bi bile pribavljene ponude drugih zainteresiranih izvođača, a za što je dogovoreno da će mu zauzvrat 49-godišnjak isplaćivati novčanu naknadu i obaviti rekonstrukciju njegovog stana, bez naplate usluge radova.

Isto tako, u travnju 2020. godine je omogućio zapošljavanje supruge 49-godišnjaka u gradskom trgovačkom društvu putem agencije te je tijekom studenog 2020. godine ishodio da se zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Zauzvrat mu je 49-godišnjak obavio rekonstrukciju stana.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.”

USKOK predložio istražni zatvor protiv svih okrivljenika

USKOK je pak, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1967., 1972., 1964., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i davanja mita u gospodarskom poslovanju, priopćeno je iz DORH-a.

Osnovano se sumnja da su u razdoblju od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine, u Zagrebu, I. okr. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, dogovorio s II., III. i IV. okr. da će trgovačkim društvima i obrtima poslovanje kojih su oni vodili, osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG, požurivati naplatu računa i osigurati im pružanje drugih usluga. Zauzvrat je I. okr. od II., III. i IV. okr. tražio da mu isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te da mu pruže i druge usluge, na što su oni pristali. Tako je I. okr. korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG osigurao da trgovačka društva II. okr. dobiju unosne građevinske poslove pod uvjetom da mu II. okr. isplati novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenih poslova te da izvrši rekonstrukciju njegovog stana naplate usluge radova.

gskg uhićenje
N1

Ujedno je I. okr. kao protuuslugu omogućio zapošljavanje supruge II. okr. u GSKG. Nadalje je I. okr. s III. okr. dogovorio dodjeljivanje poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu III. okr. isplati novčanu nagradu u iznosu od 10 posto vrijednosti svakog posla s GSKG te da u njegovom stanu izvrši određene radove bez naplate usluge radova. Također je I. okr. s IV. okr. za proviziju od najmanje 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova omogućio njegovom trgovačkom društvu i građevinskom obrtu dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG kao i prioritetnu isplatu ispostavljenih računa.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar