Najopsežnije izvješće o klimi dosad: “Ovo je crveni alarm za čovječanstvo”

Klimatske promjene 09. kol 202110:40 > 02. ruj 2021 11:35 0 komentara
grčka, požar
Louisa GOULIAMAKI / AFP

Čovječanstvo ima poguban utjecaj na klimu, i to je činjenica, zaključili su UN-ovi znanstvenici u najopsežnijoj studiji dosad. Na klimatskom izvještaju radila su 234 autora znanstvenika iz 66 zemalja.

Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC) na konferenciji Cop26 u Glasgowu u Škotskoj objavilo je danas najopsežniju procjenu do sad.

VEZANE VIJESTI

Štetan utjecaj čovječanstva na klimu je činjenica, kažu UN-ovi znanstvenici u studiji. Autori izvješća tvrde da se ne može isključiti da se porast razine mora od dva metra do kraja ovog stoljeća.

No, postoji nada da bi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo stabilizirati porast temperatura.

“Današnje izvješće Radne skupine 1 IPCC-a je crveni alarm za čovječanstvo”, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres, prenosi BBC.

“Ako sada udružimo snage, možemo spriječiti klimatsku katastrofu. No, kako današnje izvješće jasno pokazuje, nema vremena za odgađanje niti mjesta za izgovore. Računam na čelnike vlada i sve zainteresirane strane da osiguraju uspjeh COP26”, rekao je.

Ključne štetne posljedice

– Temperature će do 2040. godine prema svim scenarijima emisija doseći 1,5 C iznad razine koja je zabilježena u razdoblju od 1850-1900 godine.

– Arktik će vjerojatno biti praktički bez leda u rujnu barem jednom prije 2050. u svim procijenjenim scenarijima.

– Sve češće će se pojavljivati neki ekstremni događaji “bez presedana u povijesnim zapisima” čak i pri zagrijavanju za 1,5 °C.

– Predviđa se da će se ekstremni događaji na razini mora koji su se dogodili jednom u sto godina u nedavnoj prošlosti dogoditi barem godišnje na više od polovice lokacija na kojima se mjeri razina plime i oseke do 2100.

– U mnogim će regijama vjerojatno biti požara, prenosi Index.

Ključne točke izvješća

– Globalna površinska temperatura bila je 1,09°C viša u desetljeću između 2011. i 2020. nego u razdoblju između 1850.-1900. godine.

VEZANE VIJESTI

– Proteklih pet godina bile su najtoplije zabilježene od 1850. godine.

– Nedavna stopa porasta razine mora gotovo se utrostručila u odnosu na 1901.-1971. godine.

– Ljudski utjecaj je “vrlo vjerojatno” (90%) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od 1990-ih i smanjenja arktičkog morskog leda.

– “Gotovo je sigurno” da su toplinski valovi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od 1950 -ih, dok su hladni događaji postali rjeđi i manje ozbiljni.

IPCC, sastavljen od stotina vodećih svjetskih znanstvenika koji se bave klimom, objavljuje opsežne procjene svakih sedam godina, a ovo izvješće je šesto od 1988.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!