Ukusne mekike su sjajna ideja za doručak.
Sastojci:
– 500ml mlijeka
– 1 kvasac
– 4 jaja
– 1 žlica soli
– 200ml jogurta
– 1kg brašna tip 400 meko
Priprema:
Stavite brašno, jaja, jogurt, sol i mlijeko s kvascem i zamijesite tijesto (kao za kiflice) da nije tvrdo.
Dobro ga izmijesite i stavite u veći lonac koji ste prethodno namazali uljem.
Prekrijte tijesto prozirnom folijom (samo jednu stranu namažite uljem) da vam se tijesto ne lijepi na najlonu i stavite ga u hladnjak. Ovako spremno tijesto stoji i do 7 dana u hladnjaku.
Kad ih poželite pržiti, izvadite tijesto i rukama pravite mekike (razvlačite prstima što tanje korice).
U posudu u kojoj ćete ih pržiti stavlja se malo ulja, zagrije se i prže se mekike.
Tijesto koje vam je ostalo opet se vraća u hladnjak.
Možete ih jesti sa sirom, slane, slatke sve po ukusu i želji.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!