Tijekom ove dijete možete izgubiti i do osam kilograma u dva tjedna.
Posljednjih godina u svijetu raste interes za razne dijete koje obećavaju gubitak kilograma, bolje zdravlje, više energije i veću otpornost na bolesti.
Među njima je i japanska dijeta bazirana na tradicionalnoj prehrani ovog drevnog naroda koja uključuje svježe namirnice, najčešće ribu, ostale morske plodove i namirnice biljnog podrijetla s minimalnim udjelom životinjskih bjelančevina, dodanih šećera i masti.
Poznato je da Japanci izvrsno kontroliraju kilograme te su većinom vitak narod, za što je zaslužna upravo disciplinirana prehrana. Tradicionalna japanska kuhinja poznata je i kao “washoku”, a njezina glavna karakteristika su male porcije različitih jela od jednostavnih svježih, sezonskih namirnica.
Prednosti japanske dijete
Cilj japanske dijete je ubrzanje metabolizma, što posljedično utječe na gubitak kilograma, smanjenje tjelesnih masnoća i općenito bolje zdravlje. Ova vrsta dijete provodi se 14 dana tijekom kojih možete skinuti čak osam kilograma. No, da biste održali kilažu i vitalnost, poželjno je i dalje hraniti se po japanskom načinu prehrane.
Japanski obroci uglavnom se sastoje od osnovne hrane u kombinaciji s juhom, glavnim jelom i nekoliko priloga:
– Osnovna hrana: kuhana riža, ramen ili udon rezanci
– Juha: obično miso juha napravljena od morskih algi, školjki ili tofua i povrća u temeljcu od fermentirane soje
– Glavno jelo: riba, plodovi mora, tofu ili natto uz mogućnost male količine mesa, peradi ili jaja
– Prilozi: povrće (sirovo, kuhano na pari, kuhano, pirjano, pečeno na žaru ili ukiseljeno), samoniklo bilje, morske alge te sirovo ili ukiseljeno voće
Osebujna karakteristika japanske kuhinje je takozvani umami okus – opisuje se kao peti okus te se razlikuje od slanog, slatkog, kiselog i gorkog. Prirodni umami poboljšava okus povrća i druge hrane bogate hranjivim tvarima.
Prema nekim istraživanjima, japanski način prehrane ima mnoge zdravstvene prednosti. Bogata je raznim nutrijentima, uključujući vlakna, kalcij, kalij, magnezij, željezo i vitamine A, C i E.
Povrće pridonosi gustoći hranjivih tvari u ovoj prehrani i često se kuha u dashiju, temeljcu na bazi sušene ribe i morskog povrća. To smanjuje njihov volumen i poboljšava okus, što olakšava konzumiranje velikih količina hrane.
Česte namirnice u japanskoj dijeti su morske alge i zeleni čaj – odlični izvori antioksidansa koji se bore protiv oštećenja tjelesnih stanica i prijevremenog starenja.
Poboljšava probavu
Brža i redovitija probava jedna je od najvažnijih prednosti japanske dijete i prehrane općenito. Naime, morske alge, soja, voće i povrće prirodno su bogati vlaknima koja potiču rad crijeva i povećavaju masu stolice, smanjujući rizik od zatvora.
Ova se hrana također može pohvaliti topivim vlaknima koja hrane korisne bakterije u crijevima i pomažu u smanjenju prostora dostupnog za razmnožavanje štetnih bakterija.
Kada se crijevne bakterije hrane topivim vlaknima, proizvode kratkolančane masne kiseline koje mogu smanjiti upalu i simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS), Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Također, ukiseljeno voće i povrće, koje se često jede u Japanu, bogato je probioticima. Probiotici su korisne bakterije koje potiču zdravlje crijeva i smanjuju probavne simptome poput plinova, nadutosti, zatvora i proljeva.
Osim poboljšane probave japanska prehrana ima još nekoliko prednosti:
– štiti srce – prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama i hranom biljnog podrijetla pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava
– smanjuje simptome kroničnih bolesti – minimalno prerađena hrana povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka kao što je rak želuca i debelog crijeva
– zdravlje kože – antioksidansi iz zelenog čaja i raznog povrća štite kožu od oksidativnog stresa, potencijalno smanjujući znakove starenja i promičući zdrav ten
Jelovnik kod japanske dijete
Tijekom dva tjedna hrana koju trebate izbjegavati je šećer, alkohol, umjetne sokove, brašno i proizvode od brašna.
Japanska prehrana također ograničava unos sljedećih namirnica:
– mliječni proizvodi: maslac, mlijeko, sir, jogurt, sladoled
– crveno meso i perad: govedina, svinjetina, piletina, pačetina
– jaja: kuhana, pržena, omlet
– masnoća, ulja i umaci: margarin, ulja za kuhanje, preljevi, umaci bogati masnoćom
– pekarski proizvodi: kruh, tortilje, kroasani, pite, kolačići, muffini
– prerađena ili slatka hrana: žitarice za doručak, granola pločice, slatkiši
Tijekom dvotjedne japanske dijete preporučuje se pojačano konzumiranje vode. Ako vam obična voda nema dobar okus, dodajte joj malo limuna.
Također, hranu nemojte začinjavati, trebala bi biti gotovo potpuno neslana.
U nastavku donosimo kompletan tjedni jelovnik.
Prvi dan (i 13. dan)
Doručak: crna kava
Ručak: dva tvrdo kuhana jaja, salata od kuhanog kupusa s biljnim uljem, čaša soka od rajčice bez soli
Večera: riba s roštilja ili kuhana
Drugi dan (i 11. dan)
Doručak: crna kava, komad crnog kruha
Ručak: riba s roštilja ili kuhana, salata od povrća ili kupusa s biljnim uljem
Večera: 200 g kuhane govedine, čaša jogurta
Treći dan (i 8. dan)
Doručak: crna kava, dvopek od crnog kruha
Ručak: velika pečena tikvica, 2 srednje jabuke
Večera: 2 tvrdo kuhana jaja, 200 g kuhane govedine, salata od svježeg kupusa s biljnim uljem
Četvrti dan (i 9. dan)
Doručak: crna kava
Ručak: 1 jaje, 3 velike kuhane mrkve s biljnim uljem, 15 grama tvrdog sira
Večera: voće
Peti dan (i 10. dan)
Doručak: svježa mrkva sa sokom od limuna
Ručak: velika kuhana ili pečena riba, čaša soka od rajčice bez soli
Večera: svježe sezonsko voće
Šesti dan (i 14. dan)
Doručak: crna kava
Ručak: pola kuhanog pileta, salata od kuhanog kupusa ili mrkve s biljnim uljem
Večera: 2 kuhana jaja, salata od povrća
Sedmi dan (i 12. dan)
Doručak: čaj bez šećera
Ručak: 200 g kuhane govedine, voće (sezonsko do 200 gr)
Večera: izaberite večeru od bilo kojeg dana osim trećeg.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!