Ruski umjetnici odustali od Venecijanskog bijenala

Kultura 02. ožu 202208:13
Genya SAVILOV / AFP

Ruski kustos i umjetnici, odabrani da predstavljaju svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu odustali su od sudjelovanja na međunarodnoj izložbi suvremene likovne umjetnosti zbog invazije na Ukrajinu, prenijeli su organizatori Bijenala i pozdravili njihovu hrabrost.

Ruski paviljon na 59. Venecijanskom bijenalu, koji se otvara 23. travnja, ovaj će put ostati zatvoren.

“Venecijanski bijenale obaviješten je o odluci kustosa i umjetnika Ruske Federacije da podnesu ostavke na svoje funkcije na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi, otkazujući tako sudjelovanje svoje zemlje na 59. izdanju Bijenala”, stoji u priopćenju.

“Izražavamo potpunu solidarnost s ovim plemenitim činom hrabrosti i motivima koji su doveli do odluke iz koje se iščitava tragedija koja je pogodila ukrajinski narod“, rekli su organizatori Bijenala.

U nedjelju su umjetnici Aleksandra Suhareva i Kiril Savčenkov i kustos Raimundas Malauskas na Instagramu objavili da se povlače iz Ruskog paviljona zbog sukoba u Ukrajini. “Ruski paviljon ostat će zatvoren“, potvrdili su umjetnici i kustos.

“Vrijeme u kojemu civili umiru pod raketnom paljbom, ukrajinski se građani skrivaju u skloništima, a ruski prosvjedi se guše, nije vrijeme za umjetnost“, napisali su u zajedničkoj objavi.

Prošli tjedan umjetnik Pavlo Makov i kustosi Lizaveta German, Maira Lanko i Boris Filonenko iz Ukrajinskog paviljona obavijestili su organizatore da zbog ruske invazije više ne mogu raditi na svom projektu.

Organizatori Bijenala, koji traje od 23. travnja do 27. studenog 2022. i posvećen je magičnim svjetovima, mašti i tranziciji, u subotu su odbacili “svaki oblik rata i nasilja“.

Na ovogodišnjem Bijenalu predstavit će se 80 zemalja. Pod motom “Mlijeko snova“ talijanske kustosice Cecilije Alemani, na izložbi će biti prikazana djela 213 gostujućih umjetnika iz 58 zemalja s 1433 izložaka.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare