5 pravila za intimno zdravlje kojih se trebate pridržavati

Lifestyle 16. tra 201613:47 > 13:53
Pixabay

Sve bi žene trebale voditi računa o svom intimnom zdravlju. Ovo je pet pravila koje savjetuju ginekolozi.

1. Nemojte se sami liječiti

Iako u ljekarnama postoje sredstva za liječenje vaginalnih infekcija koja se mogu kupiti bez recepta, neke žene koriste te lijekove bez obzira na tegobe. Prije uporabe bilo kakvog lijeka radije se savjetujte s ginekologom te napravite pregled koji će postaviti točnu dijagnozu.

2. Pripazite kod odabira donjeg rublja

Stručnjaci imaju podijeljena mišljenja kad je u pitanju donje rublje. Iako jedni smatraju da žene ne bi trebale nositi tange, drugi se ne slažu s tim, savjetujući da je to u redu, dok god su udobne. Preuske mogu iritirati međicu i postoji mogućnost prijenosa bakterija. ‘Najvažnije je da svakodnevno mijenjamo gaćice, pravilno ih peremo i pazimo na higijenu’, poručuje ginekologinja Jasenka Grujić.

3. Ne pretpostavljajte da su jake menstruacije normalne

Ginekolog obvezno mora znati ukoliko imate jake menstruacije, koje traju više od 5 dana i tijekom kojih uložak ili tampon mijenjate svaka 2 sata jer se brzo natope. Iako su takve menstruacije za neke žene doista normalne, kod mnogih one mogu upućivati na neki zdravstveni problem.

4. Ne tajite bolan seks

Iako se mnoge žene srame s ginekologom razgovarati o seksu, bol ni u kojem slučaju ne biste smjeli skrivati. Uzrok može biti ozbiljan, poput vaginalne infekcije, fibroida, odnosno, mioma, endometrioze ili cisti.

5. Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu

Internet nije liječnik, samim time ni ginekolog, i ne može vam pomoći. Nemojte guglati svoje simptome, nego zakažite pregled kod pravoga liječnika koji će znati kako vam pomoći, piše Zadovoljna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.