Naše tijelo lako prepoznaje da se hranimo pravom i zdravom hranom jer se u tom slučaju zdravstvene tegobe odbijaju o nevidljive crte obrane, a pravilnom prehranom moguće je izliječiti određene bolesti, pa i neke vrlo teške.
Dr. Kažinić Kreho, kao moderna stručnjakinja školovana na uglednomKing’s Collegeu u Londonu, podsjeća da se muško i žensko tijelorazlikuje, pa im u određenim životnim razdobljima i kod različitihtegoba mogu pomoći različite namirnice te je ženama i muškarcimaposvetila posebnu knjigu o prehrani u svakom životnom razdoblju (“Prehrana 21. stoljeća za žene” i “Prehrana 21. stoljeća za muškarce”).
Primjerice, žene su u vrijeme trudnoće, predmenopauze i menopauze sklonije depresiji i osteoporozi, dok tek rijetki muškarci pate zbog muške menopauze, ali su zato skloniji gihtu (upalama zglobova uzrokovanim velikim sadržajem mokraćne kiseline u krvi koja u zglobove odlaže kristale), Parkinsonovoj bolesti, aknama, prhutu…
Zato muškarci imaju veću potrebu za bjelančevinama jer imaju veću mišićnu masu nego žene, pa im ni prehrambene potrebe nisu iste.
Muškarci koji pate zbog gihta trebaju iz prehrane izbaciti namirnice bogate purinom, kao što su morski plodovi, Jakobove kapice, šparoge, crveno meso, špinat, alkohol, dok žene koje su tri puta sklonije depresiji nego muškarci trebaju posegnuti za hranom koja je zapravo “prirodni prozak”, a to su namirnice bogate triptofanom, esencijalnom kiselinom koja je preteča serotonina, hormona sreće i zadovoljstva, a to su: meso peradi, oslić, tunjevina, Jakobove kapice, šparoge, smeđa riža, brokule, banane…
Znanstvenici su potvrdili da nam u borbi protiv raka osim pametnih lijekova mogu pomoći i namirnice iz naših hladnjaka. Štoviše, na temelju izvješća koje su pripremili za američki kongres procjenjuju da bi se odgovarajućom prehranom smrtnost zbog raka u SAD-u mogla smanjiti za 35 posto, a preventiva raka pomoću dijetetike postaje iznimno uzbudljivo područje istraživanja diljem svijeta.
Primjerice, odgovarajuća prehrana pomaže u sprečavanju triju vrsta raka koji odnose najviše života – raka pluća, raka debelog crijeva i raka dojke, ali ne samo njih, piše Slobodna Dalmacija.
Studije pokazuju da zaštita od malignih bolesti počinje od vitamina A, odnosno njegova prethodnika karotena koji dokazano smanjuje rizik od razvoja raka pluća, želuca i jednjaka, a pravo bogatstvo karotena koji će se pretvoriti u vitamin A nalazi se u mrkvi, špinatu, bundevi, šparogama i krumpiru.
Isto tako recentne su studije potvrdile da osobe koje konzumiraju puno vitamina C rjeđe obolijevaju od raka želuca i jednjaka. Ovim su vitaminom osobito bogati ananas, limun, rajčica, jagode, maline, cvjetača…