Kako pomoći životinjama da prežive ekstremne vrućine?

Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Toplinski valovi šire se diljem Europe. Ruše se temperaturni rekordi, izdaju se crvena upozorenja, tope se tračnice, šire se šumski požari.

U tom ekstremnom periodu ne pate samo ljudi, već i životinje. Sad se posebno pribojavaju za gradske životinje, nakon što mnoge vlasti donose odluke o štednji vode na gradskim izvorima, koje su se najviše pouzdale u gradske fontane i slične izvore rashlađivanja.

Isto je i s kućnim ljubimcima – svježa voda mora im biti dostupna uvijek. Donosimo nekoliko savjeta kako pomoći ljubimcima i drugim životinjama po ovim vrućinama.

steve byland / Panthermedia / Profimedia

Dovoljno vode

Kako bi se sačuvali od visokih vrućina, organizacije za zaštitu životinja ističu da im u svakom trenutku treba biti osiguran pristup svježoj vodi.

U zdjelice s vodom mogu se povremeno ubaciti kockice leda da se rashladi ili sami pripremite svojim ljubimcima ledene poslastice.

Također, možete im dati mokre ručnike na kojima mogu ležati ili ostaviti bazenčići ili lavor pun vode ako imate dvorište.

Vitaly Titov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako morate s kućnim ljubimcem u šetnju ili ga puštate van, pobrinite se da to nije u vrijeme kad je sunce najjače i ne zaboravite – temperatura ceste, odnosno asfalta može biti i deset stupnjeva viša od temperature u zraku. Vaš ljubimac to će itekako osjetiti, a uzrokujete i ozbiljne rane na šapama.

Osigurajte im hlad

Baš kao i ljudi, i životinje mogu patiti od sunčanice. Zato je važno da životinja ima pristup hladu kad su temperature visoke.

Irina Shatilova / Alamy / Alamy / Profimedia

Izbjegavajte visoke temperature

Ljubimce nikad ne treba ostavljati u automobilima, staklenicima, garažama, orikolicama, kamp kućicama i slično, čak ni nakratko.

Također, ograničite aktivnost svom ljubimcu kad je tako vruće.

Čak i ako imate ljubimca sklonog tropima, poput guštera ili ribe, pobrinite se da im nastamba nije na direktnom suncu kako se ne bi pregrijala.

Coatsey / Alamy / Alamy / Profimedia

Nemate ljubimce?

O životinjama možete brinuti i ako nemate ljubimce. Divlje životinje, ptice i kukci u vašoj okolini važan su dio ekosustava i njihovim se nestankom dodatno narušava Zemljina klima.

Ostavite im na cesti ili u dvorištu posudu s vodom da se mogu rashladiti i provjerite da koja životinja nije slučajno ostala zatvorena negdje, piše BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.