Osam dobrobiti konzumacije zdravih masnoća

Lifestyle 01. svi 202414:23 0 komentara
Pexels

Kada se radi o snalaženju u svijetu masnoća, važno je upamtiti da nisu sve masti jednake. Unatoč tome što zvuči pomalo kontraintuitivno, jedenje masnoće ne mora nužno debljati. Za uključivanje masti u zdravu prehranu ključno je razumijevanje o tome koje se masti smatraju zdravim, a koje ne.

Zdrave masti, poput mononezasićenih i polinezasićenih masnoća, igraju ključnu ulogu u mnogim aspektima našeg zdravlja. Izvori zdravih masti u hrani uključuju masnu ribu (poput lososa), maslinovo ulje, orašaste plodove i avokado.

S druge strane, nezdrave masnoće – primarno trans masti i prekomjerne zasićene masnoće – su one koje su povezane s negativnim zdravstvenim ishodima, uključujući povišeni kolesterol. Ove nezdrave masnoće obično se nalaze u prženoj hrani, ultra-prerađenim grickalicama i pekarskim proizvodima, piše Eat This.

1) Poboljšavaju rad srca

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput lososa, skuše i sardina, kao i u lanenim sjemenkama i orasima, posebno su poznate po svojim dobrobitima za kardiovaskularni sustav. Poznato je da omega-3 masne kiseline smanjuju upalu, koja može oštetiti krvne žile i može povećati rizik od srčanih bolesti. Također mogu smanjiti trigliceride, stabilizirati otkucaje srca i sniziti krvni tlak.

2) Poboljšane funkcije mozga

Zdrave masti su bitne komponente strukture mozga koje pridonose fleksibilnosti i cjelovitosti staničnih membrana.

Ova fleksibilnost omogućuje bolju komunikaciju između neurona, poboljšavajući pamćenje, učenje i cjelokupnu funkcionalnost mozga. Omega-3 masne kiseline također su poznate po svojim protuupalnim svojstvima, koja mogu pomoći u zaštiti mozga od starenja i neurodegenerativnih bolesti.

3) Bolja kontrola tjelesne težine

Zdrave masnoće igraju ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine, prvenstveno potičući osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Hrana bogata ovim masnoćama ima veću vrijednost za sitost, što vam pomaže da ostanete siti dulje vrijeme. Ovaj osjećaj sitosti može smanjiti prejedanje i jedenje nepotrebnih grickalice, što je bitno za održavanje zdrave težine.

4) Optimalna apsorpcija hranjivih tvari

Zdrave masti igraju ključnu ulogu u apsorpciji vitamina topivih u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K. Ti su vitamini neophodni za razne tjelesne funkcije, od održavanja vida i zdravlja kože do podrške imunološkom sustavu i zgrušavanju krvi. Prisutnost prehrambenih masti povećava topivost ovih vitamina u crijevima, olakšavajući njihovu apsorpciju u tijelu.

5) Poboljšan vid

Omega-3 masne kiseline kojih ima u izobilju u ribama poput lososa, skuše i sardina, kao i u orašastim plodovima i sjemenkama, su bitne komponente staničnih membrana, uključujući one u oku. Igraju značajnu ulogu u održavanju zdravlja mrežnice, gdje pomažu u održavanju integriteta živčanog sustava i borbi protiv upala, potencijalno smanjujući rizik od stanja poput makularne degeneracije.

6) Poboljšan imunitet

Zdrave masti doprinose cjelovitosti staničnih membrana u cijelom tijelu, uključujući imunološke stanice. Taj je strukturni integritet neophodan za omogućavanje imunološkim stanicama da učinkovito komuniciraju i reagiraju na invaziju patogena, čime se jačaju tjelesni obrambeni mehanizmi.

7) Smanjene upale

Zdrave masti igraju ključnu ulogu u borbi protiv upala, temeljnog uzroka mnogih kroničnih bolesti. Dokazano je da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje razine upalnih markera u tijelu. Mononezasićene masti također pridonose smanjenju upale.

8) Uravnoteženost hormona

Konzumiranje zdravih masnoća podržava razinu hormona u tijelu, značajno pridonoseći općem zdravlju i dobrobiti.

Masti, osobito omega-3 masne kiseline, temelj su proizvodnje i regulacije određenih hormona, uključujući one koji su odgovorni za kontrolu metabolizma, rasta, imunološke funkcije i reproduktivnog zdravlja. Uključivanjem uravnotežene količine zdravih masti u prehranu, pojedinci mogu osigurati da njihovo tijelo ima potrebne građevne blokove za učinkovitu proizvodnju hormona, što dovodi do poboljšane hormonske ravnoteže i funkcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!